16 de novembre de 2018
16.11.2018
Diari de Girona

Llancen una campanya per finançar 76 tubs exteriors de l'orgue de la Catedral de Girona

La intervenció costarà uns 30.000 euros i els treballs permetran completar la part estètica de l'instrument de més de set dècades d'història

16.11.2018 | 14:09
Orgue de la catedral de Girona

L'Ateneu d'Acció Cultural de Girona, amb el suport del capítol de la Catedral, ha iniciat una campanya per finançar la col·locació de 76 tubs exteriors a l'orgue del temple. Aquest instrument d'estil romàntic simfònic és dels més importants que hi ha a Catalunya i està dotat amb una doble caixa. Es va construir entre el 1941 i 1944. Des de llavors, però, li ha mancat sempre la part estètica dels tubs exteriors muts que permeten identificar fàcilment l'instrument.
Això fa que moltes persones desconeguin que la caixa de fusta de grans dimensions que hi ha a l'entrada de la nau del temple és l'orgue. La campanya, que va dirigida a entitats, empreses i a tota la societat, pretén aconseguir els 30.000 euros que fan falta per completar l'instrument. Precisament el 2019 farà 75 anys que es va construir.
La iniciativa s'ha batejat amb el nom «Acabem l'orgue de la Catedral de Girona». S'ha obert un web (www.orguedelacetraldegirona.cat) i un número de compte on fer les donacions. Els tubs es faran d'un aliatge d'estany i plom similar al dels tubs interiors.
Es tracta d'uns treballs per «dignificar» i donar a conèixer aquest instrument. Així ho va destacar ahir el mossèn i organista de la catedral, Frederic Pujol, tot esmentant alguns dels experts que han coincidit en la vàlua de l'instrument.
Per altra banda, va recordar que els gironins Aragonès són els orgueners que el van construir entre el 1941 i 1944. «Van fer una obra molt ben feta i la prova és que durant els 75 anys que porta funcionant mai ha tingut cap avaria», si bé amb els anys seguirà necessitant manteniment.
Pujol va donar a conèixer algunes de les seves principals característiques, com ara que està dotat amb una doble caixa, tres teclats i 1999 tubs sonors fets d'estany i fusta. Des de la seva finalització, però, va quedar pendent la col·locació dels tubs exteriors (muts). Durant els anys 80 hi va haver un intent fallit de construir-los (es va arribar a demanar un pressupost) però ara es vol fer realitat. De moment compten amb el suport de l'Ajuntament de Girona. L'alcaldessa Marta Madrenas va anunciar ahir que finançaran el tub més llarg. Amb aquest gest, ha dit, volen contribuir a una iniciativa que confien que serà un èxit. A l'acte hi va participar el bisbe de Girona, Francesc Pardo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona