La poeta uruguaiana Ida Vitale ha estat guardonada amb el Premi Cervantes 2018, reconeixement que atorga cada any el Ministeri de Cultura i Esport espanyol i que està dotat amb 125.000 euros. Vitale es converteix així en la cinquena dona guardonada en la història dels premis i trenca amb «la norma no escrita» d'alternar guardonats d'Espanya i Llatinoamèrica.

Destacada per pertànyer al moviment literari de l'Uruguai conegut com a Generació del 1945, Vitale va emigrar a Mèxic el 1973 com a resultat del cop d'Estat d'aquell any al seu país de naixença i actualment viu a Austin, Texas.

El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, va anunciar ahir el premi en un acte celebrat a la Secretaria d'Estat de Cultura. El Cervantes, considerat el Premi Nobel de les lletres castellanes, va guardonar l'any passat a l'escriptor nicaragüenc Sergio Ramírez.

«Sembla ser que hi havia una norma no escrita, però precisament era això, 'no escrita', i ara l'hem trencat», va bromejar la presidenta del jurat d'aquesta edició, Carme Riera.

De qualsevol manera, aquesta no és la primera ocasió que no es produeix alternança (Borges i Onetti van ser els primers a trencar-la en l'any 1979 i 1980), si bé des de finals dels 80 (amb Roa Bastos i Bioy Casares) no es donava aquesta situació.

Vitale és la cinquena dona premiada amb el Cervantes després del guardó a Maria Zambrano (1988), Dulce María Loynaz (1992), Ana María Matute (2010) i Elena Poniatowska (2013).

«Precisament hem recordat que no hi ha moltes dones premiades i algunes fins i tot ho han estat quan anaven en cadira de rodes o no van poder arribar, com María Zambrano, volem que aquesta situació remeti», va lamentar Riera.

«Esperem que Ida pugui pujar perfectament l'escala per recollir el premi», va continuar Riera, al·ludint a l'edat de la premiada, 95 anys.

«Em complau moltíssim lliurar aquest premi a una dona extraordinària, poeta de tots dos mons, amb obra reconeguda a Espanya i Amèrica Llatina. Que sigui una dona d'aquesta dimensió és una oportunitat extraordinària, sobretot venint d'un país que s'ha caracteritzat per la poesia de les dones», va dir el guanyador del premi l'any anterior, Sergio Ramírez.

En aquesta edició, el jurat ha estat presidit per l'escriptora i acadèmica de la RAE, Carme Riera, i ha comptat amb la presència, entre d'altres, del guanyador de l'any passat, l'escriptor Sergio Ramírez, així com d'Eduardo Mendoza, guanyador en 2016.

El jurat ha atorgat el premi a Vitale «pel seu llenguatge, un dels més destacats i reconeguts de la poesia en espanyol, que és al mateix temps intel·lectual i popular, universal i personal, transparent i profunda».

«Convertida des de fa un temps en un referent fonamental per a poetes de totes les generacions i en tots els racons de l'espanyol, aquest premi reconeix una trajectòria poètica i intel·lectual (crítica i traductora) de primer ordre».

Lliurament el 23 d'abril

El 23 d'abril de 2019, dia en què es commemora la mort de Cervantes, Vitale rebrà aquest guardó durant una cerimònia que habitualment té lloc a la Universitat d'Alcalá d'Henares i està presidida pels Reis Felip i Letizia. Nascuda a Montevideo (Uruguai) el 1923. Vitale és una de les grans poetes llatinoamericanes i l'última supervivent de la Generació del 45.