El II Cicle de Lúcid, d'Art i Poesia, es va inaugurar ahir al bar La Sala de Torrella de Montgrí per donar suport a la creació artística contemporània. Aquesta primera mostra va iniciar-se amb una doble inauguració: l'exposició Oficina de l'artista Jordi Mitjà i la presentació del llibre W de l'escriptor, poeta i traductor Gabriel Ventura.

El projecte Lúcid, I Cicle d'Art i Poesia, va néixer amb l'objectiu de donar visibilitat i veu a artistes amb la voluntat d'apropar l'art contemporani i la poesia al públic. En aquesta segona edició, els organitzadors han volgut anar «més enllà» de les parets del Museu de la Mediterrània i la llibreria El Cucut, primers impulsors de la proposta. D'aquesta manera, s'ha volgut oferir «un punt de trobada d'amants de les arts i la cultura» i és per això que ara també s'hi ha sumat el bar La Sala de Torroella, «amb una personalitat i idiosincràsia pròpies», com a espai expositiu vinculat al museu.

De fet, des de la seva creació, el Museu de la Mediterrània ha apostat per aquesta iniciativa i amb diferents cicles el museu ha aplegat a diferents creadors, especialment els més vinculats al territori. Els organitzadors asseguren que la galeria «no té cap intenció d'abandonar aquest esperit» i, així, «aposta per expandir les seves sales en altres espais del poble i donar oportunitat a nous artistes».

Al seu torn, aquesta expansió ve acompanyada de poesia. Amb la col·laboració de la llibreria El Cucut, les exposicions d'art contemporani es combinen amb una «descoberta poètica especial i única».

Poesia visual

Aquest nou cicle d'art contemporani va a càrrec de l'artista Mar Serinyà i de la poeta Rosa Pou, que coordinen i seleccionen els diversos artistes i poetes que passaran per La Sala. A cadascuna de les mostres del Lúcid s'hi presentarà tant un artista plàstic com un poeta alhora. La poesia, doncs, serà escollida en funció de l'obra visual presentada.

En aquest sentit, Rosa Pou serà l'enllaç poètic i crearà un poema inèdit per a cada inauguració, que serà presentat in situ. Les inauguracions tindran lloc els diumenges al migdia per tal d'arribar a tots els públics.

Amb el primer projecte van néixer les nits poètiques, anomenades Translúcid, en què artistes de diferents disciplines, amb la poesia com a fil conductor, presentaran noves propostes també a La Sala.

Els primers artistes

L'exposició Oficina, de Jordi Mitjà, visitable fins al 15 de gener de 2019, vol generar un «espai proper que no tingui aspecte d'oficina». Bàsicament, és una extensió del mateix bar que «vol funcionar com un espai per les tertúlies, per jugar a escacs amb estranyes fitxes irreconeixibles per aquest joc, i per dipositar-hi materials en dessús», com una mena de «deixalleria poètica». Per la seva banda, el barceloní Gabriel Ventura, amb el seu llibre presenta al personatge W, que es dedica a viatjar per ciutats de tot el món «amb una estranya missió: transportar un gripau vermell amb poders misteriosos», explica. Així, «l'autor es dedica a col·leccionar històries i el lector, amb tot aquest material i algunes pistes, ha de reconstruir el relat», afegeix Ventura.