El Museu del Joguet de Catalunya va inaugurar ahir la segona planta de l'equipament amb una exposició de diverses temàtiques amb prop de 3.000 peces, la majoria mai vistes abans.

A la nova sala s'hi poden veure des de trencaclosques matemàtics, a cases de nines, nines típiques japoneses o una important col·lecció de Guy Selz.

El seu director, Josep Maria Joan i Rosa, va explicar que l'espai està acabat des de fa mesos i que es va obrir per primera vegada al públic el 3 de maig, coincidint amb les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres.

«Va ser tot un èxit», va dir. El museu exposa a hores d'ara entre 7.000 i 8.000 elements d'una col·lecció que arriba fins als 22.000 joguets d'orígens i temàtiques diverses. La inauguració la va presidir la consellera de Cultura, Laura Borràs. El Departament ha participat en el finançament per obrir el nou espai.

Inaugurat el 1982

El museu dedicat als joguets es va inaugurar l'any 1982, tot i que no va ser fins l'any 1998 que es va acabar la reforma de l'edifici. Aleshores, es va obrir la planta baixa, d'entrada gratuïta, i la primera planta, que ofereix una rellevant col·lecció permanent. El director del museu, Josep Maria Joan i Rosa, diu que des d'aleshores hi havia projectada l'obertura de la segona planta però que han calgut vint anys per fer aquest somni realitat.

Amb la incorporació del nou espai, amb 3.000 peces més, el museu ja en mostra unes 7.000.

El visitant trobarà a la nova segona planta des de cases de nines, passant per jocs fets per nens africans, nines originàries del Japó, una col·lecció de trencaclosques matemàtics, instruments de Pascal Comelade o una col·lecció amb joguets de diferents parts del món propietat de la família de Guy Selz. També s'hi poden veure objectes que semblen joguines però no ho són, a banda pilotes de futbol de diverses èpoques o altars i objectes religiosos. Fins i tot, una maleta que Leopold Benguerel va guardar durant 20 anys a Xile i que va utilitzar per marxar cap a l'exili, l'any 1939, amb els seus pares.