El Temporada Alta concentra aquesta setmana bona part dels espectacles de creació contemporània de la present edició del festival, amb fins a deu muntatges programats entre el 21 i el 25 de novembre.

Entre ells, les propostes d'Angélica Liddell, Rimini Protokoll, Àlex Rigola, Lali Ayguadé o Jan Fabre, que el festival manté en cartell malgrat les acusacions d'assetjament sexual contra el coreògraf.

La Setmana arrisca menys en estrenes per afavorir que espectacles «rodats» locals tinguin més opcions de projectar-se, admet el director del festival, Salvador Sunyer. I és que la programació contemporània concentrada coincideix amb la 8a Setmana de Programadors, a la qual participaran enguany una norantena de programadors i representants de festivals de renom.

D'aquesta manera, la 8a Setmana de Programadors reunirà enguany una norantena de professionals de la programació artística, més de la meitat estrangers. A més de la possibilitat de veure els espectacles proposats, dins i fora de la Setmana de Creació Contemporània, s'organitzen activitats a porta tancada per posar en contacte programadors i artistes, del país i de fora, i es presenten projectes de cara a la possible coproducció o programació avançada d'espectacles.

En aquest sentit, Sunyer va explicar ahir que han anat modificant la proposta d'espectacles que es presenten aquests dies, posant més l'accent en espectacles ja estrenats, d'èxit contrastat, que en estrenes de projecció més incerta. Per això, en aquesta edició de la Setmana es presenten únicament quatre estrenes, una d'absoluta, dues a l'Estat i una a Catalunya.

L'espectacle inèdit de la Setmana és la nova proposta de Lali Ayguadé, en aliança amb el ballarí francomarroquí Guilhem Chatir, Here. L'estrena a Catalunya ve de la mà d'Angélica Liddell, que torna al festival amb Génesis 6, 6-7. I pel que fa a les estrenes a l'Estat, actuaran al festival Rimini Protokoll i el seu robot a Uncanny Valley.

«Incòmodes» amb Jan Fabre

El festival d'arts escèniques també comptarà aquesta setmana amb l'espectacle de Jan Fabre The generosity of Dorcas, la presència del qual al festival segueix generant polèmica.

Els artistes Agnès Mateus i Quim Tarrida, que participen en la setmana de programació contemporània amb l'espectacle Rebota rebota y en tu cara explota -un al·legat contra la violència masclista que coincideix precisament amb el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones-, van expressar ahir el seu malestar per compartir cartell amb el coreògraf acusat d'assetjament sexual. «Ens resulta incòmode participar-hi», va dir Mateus. El duet va explicar que es va plantejar si cancel·lar la seva participació i que finalment s'han decantat per «fer servir l'escenari com a altaveu». Mateus va avançar que la figura de Fabre i la polèmica generada «apareixeran» a l'obra que representen diumenge. «És una de les coses bones de fer creació contemporània», va celebrar.

En relació a la polèmica, Salvador Sunyer va insistir que la seva presència no és «afortunada» en aquest moment i va admetre que potser «hauria estat més pràctic» retirar-lo de la programació, en vista al rebombori que ha aixecat.

En tot cas, va defensar la decisió artística de «programar-lo igualment», més interessats a obrir «un debat» sobre la qüestió que a fer un judici paral·lel i previ a la resolució del cas. Sunyer va reiterar, a més, que es retornarà l'import de les entrades d'aquells que declinin assistir-hi, i ha informat que de moment han estat sis els «compradors» (no el volum d'entrades) que ho han sol·licitat.

El passat mes de setembre, un grup de 20 empleats i becaris de Troubleyn, la companyia belga de Jan Fabre, va publicar un comunicat a la revista Rekto: Verso en el qual descrivien les humiliacions i vexacions que havien hagut de suportar treballant a les seves ordres. Tant la fiscalia de la ciutat d'Anvers com el Govern belga van anunciar en aquell moment que havien obert una investigació sobre els fets. Tot i que per ara no s'han fet públiques les conclusions del mateix, la figura de Fabre segueix sent controvertida, havent rebut altres denúncies.

Les altres propostes del país que es podran veure aquests dies al Temporada Alta són les d'Àlex Rigola, Macho man, i la de Diego Sinniger i Kiko López, Liov. També estan programats a la Setmana Impulso, d'Emilio Belmonte (una immersió en l'univers creatiu de Rocío Molina), , de Baró d'Evel, i la visita de Niño de Elche, en el marc de la gira de presentació del seu darrer disc, Antología del cante flamenco heterodoxo.