Un total de 3.793.829 persones i entitats tenen a Catalunya carnet de biblioteca pública, cosa que representa un 49,9 per cent de la població, segons el "Balanç 2017 sobre el Sistema de Lectura Pública de Catalunya", donat a conèixer aquest dimecres per la conselleria de Cultura.

Durant el 2017 s'han inscrit un total de 169.275 usuaris a les biblioteques catalanes, que van rebre prop de 24 milions de visites l'últim any, fet que suposa una reducció del 2,9 per cent per comparació al 2016.

No obstant això, segons destaca el departament, "les biblioteques continuen sent els equipaments culturals més visitats".

Del balanç es desprèn, també, que el servei de préstec de llibres electrònics ofert ha crescut un 46,3 per cent i que 131.167 persones han assistit a algun dels clubs de lectura que s'organitzen.

Amb vista al 2019, es vol "augmentar la disponibilitat de continguts en format electrònic a la biblioteca digital eBiblioCat, especialment en el referent al cinema, documentals i música", així com establir un programa "estable d'ajudes per a la construcció i millora de les biblioteques públiques".

També es volen fomentar activitats que afavoreixin la inclusió social de col·lectius vulnerables i "garantir l'accessibilitat als serveis bibliotecaris a tota la ciutadania".

D'una altra banda, s'intentarà "afavorir la col·laboració entre les biblioteques públiques i les biblioteques escolars, biblioteques de presons i biblioteques del sistema sanitari".