El Museu Picasso de Barcelona ha tret a la llum en una exposició les cartes de l'artista amb el seu amic Jaume Sabartés, «joies» inèdites majoritàriament que formen part de l'arxiu personal de qui va ser secretari personal del pintor i que veuen la llum 50 anys després de la seva mort.

Ho van explicar ahir el director del museu, Emmanuel Guigon, i la comissària, Margarida Cortadella, en la presentació de la mostra Sabartés per Picasso per Sabartés, que obre les seves portes juntament amb un altre recorregut que mostra el fons documental Gustavo Gili, després de la seva adquisició el 2014.

L'exposició dedicada al fundador del Museu Picasso recrea una «història d'amistat i de feina», va subratllar Cortadella, que va explicar que és fruit de les 700 cartes escrites entre el 1927 i el 1967 per Picasso al seu amic.

Aquestes missives van ser trobades en una caixa després de la mort de Sabartés el febrer del 1968, i per desig exprés dels autors de les cartes, no podien transcendir fins 50 anys després, va explicar la comissària, contenta de difondre aquest llegat en complir-se el citat aniversari. A partir de les cartes, es trenca el tòpic que Sabartés era considerat un esclau o una persona sotmesa per l'artista.