El Centre Pompidou de París dedicarà dues retrospectives de les creacions cinematogràfiques del gironí Isaki Lacuesta i la japonesa Naomi Kawase en el marc de l'exposició Cineastes en correspondència que s'estrenarà aquest divendres a la capital francesa.

La retrospectiva de Lacuesta, que s'obrirà al públic el 26 de novembre, inclou dues instal·lacions realitzades pel cineasta que estan coproduïdes pel Departament de Cultura, el Bòlit de Girona i l'Institut Ramon Llull.

Es titulen Les imatges eco i Les pel·lícules dobles i es podran veure a Girona i Barcelona el 2019. També s'exhibiran trenta pel·lícules del gironí, una d'elles l'autoretrat On ets? que passarà a formar part de la col·lecció del centre.

L'exposició Correspondències fílmiques s'inaugurarà aquest divendres al Centre Pompidou de París i es podrà visitar fins al 6 de gener com a part del Festival d'Automne i Japonismes 2018. Aquest projecte té dues parts.

Per una banda, hi haurà una exposició en forma d'instal·lació, on cada cineasta farà una proposta artística audiovisual en diverses sales del centre. Isaki Lacuesta hi projectarà algunes seqüències fílmiques mentre que Kawase farà per a l'ocasió algunes instal·lacions de vídeo.

Per l'altra, hi haurà una retrospectiva cinematogràfica per a cada realitzador. Cada setmana es projecten diferents pel·lícules. En el cas de Lakuesta, se'n veuran trenta entre les quals hi ha Cravan vs cravan (2002), Microscopías (2003), Marte en la tierra (2007), entre d'altres.

Lacuesta participa en aquesta exposició amb col·laboració de l'Institut Ramon Llull, el Bòlit de Girona i el CCCB. En l'acte inaugural d'avui hi assistirà la directora general de Cooperació Cultural del Departament de Cultura, Maria Àngels Ponsa; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la directora de l'Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé; el delegat de l'Oficina de París de l'Institut Ramon Llull, Raül David Martínez, i la directora del Bòlit, Carme Sais.

La part dedicada al realitzador català s'obrirà al públic el 26 de novembre amb la presència de Lacuesta, que farà una visita guiada a la instal·lació i obrirà la retrospectiva amb la projecció d' Entre dos aguas, guanyadora de la Concha d'Or al darrer Festival de Sant Sebastià.

Dues instal·lacions inèdites

Lacuesta també mostrarà dues instal·lacions inèdites, Les pel·lícules dobles i Les imatges eco, coproduïdes amb el Bòlit, el Departament de Cultura, l'Institut Ramon Llull i el Pompidou.

L'exposició del Pompidou parteix de la mostra Totes les cartes. Correspondències fílmiques que es va fer al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) el 2011. El 2008, convidat pel CCCB, Isaki Lacuesta va proposar dialogar amb Naomi Kawase, a través d'un intercanvi de sis cartes i un epíleg que va tenir una durada d'un any, entre agost de 2008 i juliol de 2009. I el 2011 es presentava l'exposició al CCCB amb l'intercanvi de cartes filmades entre sis parelles de cineastes, entre les quals hi havia alguns catalans.

Des del 2012 que el Pompidou ha anat programant part del contingut de la mostra mantenint sempre el format de tres àmbits d'acció: projeccions de l'intercanvi entre els dos cineastes; projecció d'obres dels directors i instal·lacions artístiques. Així es va fer, l'any 2012, amb Jonas Mekas i Jose Luis Guerín; el 2013, amb Albert Serra i Lisandro Alonso, i el 2014, amb Jaime Rosales i Wang Bing.

El centre de creació contemporània Bòlit de Girona també mostrarà l'obra de Lacuesta. Serà del 25 de gener al 28 d'abril del 2019 amb l'exposició titulada Les imatges eco. En ella s'hi veurà la instal·lació que dona nom a la mostra i Les pel·lícules dobles que ja s'hauran vist al Pompidou.

I es completarà amb una tercera que està en fase de producció. El projecte compta, també, amb la col·laboració de l'Arts Santa Mònica, on s'exhibirà a partir del mes de maig de 2019.

De forma paral·lela, s'organitzarà un programa d'activitats a diferents espais gironins i també a fora, com el Centre d'Art Fabra i Coats de Barcelona, la Filmoteca de Catalunya i el Festival Loop Barcelona.