Ha guanyat dues vegades la Concha d'Or del Festival de Sant Sebastià, però mai fins ara el gironí Isaki Lacuesta havia estat nominat als Goya. Amb Entre dos aguas, un film a cavall entre realitat i ficció, va aconseguir ahir dues nominacions en les grans categories: millor pel·lícula i millor direcció.

«Em fa molta il·lusió. M'ho prenc com un premi a la feina feta durant tots aquests anys», va expressar el cineasta a la seu de l'Acadèmia espanyola de cinema, on es van anunciar els finalistes a la 33a edició d'aquests premis, que es lliuraran el 2 de febrer a Sevilla.

El thriller polític El reino, dirigida per Rodrigo Sorogoyen i protagonitzada per Antonio de la Torre, és el film amb més nominacions. La pel·lícula optarà a tretze premis, entre els quals els de millor pel·lícula, director i guió original.

La segueix de prop Campeones, la cinta de Javier Fesser que representarà l'estat espanyol als Oscars i que ha estat nominada en 11 categories als Goya, entre les quals també millor pel·lícula, director, guió original i actor (Javier Gutiérrez).

D'altra banda, la coproducció catalana Viaje al cuarto de una madre opta a quatre premis, entre els quals el Goya a la millor direcció novell, per a Celia Rico, actriu de repartiment (Anna Castillo) i actriu protagonista (Lola Dueñas).

Els Premis Goya 2019 es lliuraran al Palau de Congressos i Exposicions de Sevilla el 2 de febrer, amb una gala presentada per Andreu Buenafuente i Sílvia Abril.

Lacuesta competeix amb Entre dos aguas a la millor direcció al costat de Javier Fesser ( Campeones), Rodrigo Sorogoyen ( El reino) i Asghar Farhadi ( Todos lo saben).

Quant als nominats a millor direcció novell, hi trobem la directora afincada a Barcelona Celia Rico, amb la seva òpera prima Viaje al cuarto de una madre, juntament amb Andrea Jaurrieta ( Ana de día), Arantxa Echevarría ( Carmen y Lola) i César y José Esteban Alenda ( Sin fin).

Les actrius Susi Sánchez ( La enfermedad del domingo), Najwa Nimri ( Quién te cantará), Penélope Cruz ( Todos lo saben) i Lola Dueñas ( Viaje al cuarto de una madre) opten a l'estatueta a millor protagonista, mentre que Javier Gutiérrez ( Campeones), Javier Bardem ( Todos lo saben), José Coronado ( Tu hijo) i Antonio de la Torre ( El reino).

De la Torre també aspira a un segon Goya, el de millor actor de repartiment pel seu paper a La noche de 12 años, al costat de Juan Margallo ( Campeones), Luis Zahera ( El reino), i Eduard Fernández ( Todos lo saben). De la seva banda, Carolina Yuste ( Carmen y Lola), Ana Wagener ( El reino), Natalia de Molina ( Quién te cantará) i Anna Castillo ( Viaje al cuarto de una madre) competiran per l'estatueta a millor actriu de repartiment.

Pel que fa a millor actriu revelació, Carmen y Lola compta amb una doble nominació, per Rosy Rodríguez i Zaira Romero, Gloria Ramos per Campeones i Eva Llorach pel seu paper a Quién te cantará.

Finalment, a millor actor revelació hi competeixen Jesús Vidal ( Campeones), Moreno Borja ( Carmen y Lola), Francisco Reyes ( El reino) i Carlos Acosta ( Yuli).

El Goya a millor guió original hi aspiren Campeones, Carmen y Lola, El reino i Todos lo saben, mentre que a l'adaptat s'hi troba Jefe, La noche de 12 años, Superlópez i Yuli.

Netflix debuta amb «Roma»

Roma, d'Alfonso Cuarón, s'ha convertit en la primera pel·lícula amb Netflix com a productor principal nominada a un Goya. La cinta serà candidata a Millor Pel·lícula Iberoamericana a la 33 Edició de la Cerimònia dels Premis Goya. Així ho han confirmat fonts de la plataforma, que també ha aconseguit que el film sigui el representant de Mèxic per l'Oscar a Millor Pel·lícula de Parla no Anglesa.

24 milions d'euros recaptats

Campeones, Carmen y Lola, El reino, Entre dos aguas i Todos lo saben, les cinc cintes nominades a millor pel·lícula, han recaptat un total de 23,8 milions i reunit 4,1 milions d'espectadors, segons dades de Comscore. Campeones, que es va estrenar el passat 6 d'abril, és la pel·lícula que «lideraria» aquesta taula particular, en aconseguir 19 milions de recaptació gràcies a 3,2 milions d'espectadors. Todots lo saben, protagonitzada per Javier Bardem i Penélope Cruz, estrenada el 14 de setembre, ha arribat als 3,1 milions d'euros i els 570.111 espectadors.