23 de desembre de 2018
23.12.2018
Diari de Girona

Neix la càtedra d'Estudis de Còmic

La Universitat de València crea un projecte pioner a Espanya que dirigirà el professor d'Òptica i divulgador d'historietes Álvaro Pons

23.12.2018 | 00:01
Neix la càtedra d'Estudis de Còmic

La Universitat de València tindrà la primera Càtedra d'Estudis de Còmic d'Espanya. La iniciativa pionera s'aprovarà gràcies a un conveni amb la Fundació SM, del grup editorial espanyol especialitzat en materials educatius i literatura juvenil. Amb aquest accés del còmic a l'ensenyament superior, la UV se suma a l'estudi de la influència artística que han adquirit en els últims anys els dibuixants, i el seu prestigi tant en els moviments avantguardistes d'art com en el món del disseny.

El director de la càtedra d'Estudis de Còmic serà Álvaro Pons, professor d'Òptica de la Universitat. Pons va publicar l'any passat La Presó de Paper. Diari d'un lector de còmics (2002-2016), un assaig il·lustrat sobre el fenomen de la historieta i la novel·la il·lustrada, que era la continuació de Vinyetes a la lluna de València, història del tebeo valencià 1965-2007, la revisió de la historieta valenciana més completa.

Pons va entrar al Consell Assessor de l'IVAM a l'octubre a proposta del Consell Valencià de Cultura, i una de les mostres del museu per al pròxim any és un projecte específic del dibuixant Paco Roca, centrat precisament en la vida al museu valencià.

Juntament amb la càtedra d'Estudis de Còmic d'Espanya, la Universitat de València posarà en marxa l'Aula del Còmic al Centre Cultural La Nau. Per al vicerector de Cultura i responsable de La Nau, Antonio Ariño, l'aposta universitària pel còmic «indica l'estat de producte cultural del còmic», a més d'un reconeixement a la història de la premsa satírica valenciana, que amb La Traca va aconseguir el seu màxim esplendor. Sobre la possibilitat que la nova càtedra pugui impartir un màster de titulació pròpia, Ariño ha reconegut que, en qualsevol cas, aquest seria interdisciplinari, «connectat tant al cinema com a la literatura».

També va avançar que l'Aula del Còmic tindrà una triple funció, a més de les conegudes de formació i programació oberta se li afegirà la innovació. La càtedra neix amb un pressupost de 30.000 euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit