Un equip de quatre arqueòlegs de l'empresa ATICS va començar fa unes setmanes una campanya d'excavacions arqueològiques al castell de Tudela, situat al cim de la muntanya de Sant Grau, destí tradicional de l'excursionisme a la regió de Girona, i que als anys vuitanta va ser objecte d'una intervenció de salvaguarda del patrimoni d'iniciativa popular.

Els treballs, que encara s'allargaran fins al mes de febrer, consisteixen de moment en la neteja superficial i l'evacuació de terres acumulades sobre les restes d'una construcció defensiva mil·lenària de la qual es té notícia des de mitjan segle XI, i que es va abandonar al llarg del segle XV.

Els arqueòlegs han aconseguit deixar al descobert estructures dels murs de l'antic castell, molt enrunat, i que es troba a tocar de l'ermita de Sant Grau, que es va començar a dreçar al segle XVI, i de les restes d'una antiga masia construïda en una època encara més moderna, i que va estar en funcionament fins entrat el segle XX.

Les tres edificacions -el castell, la masia i l'ermita- formen el conjunt que corona la muntanya de Sant Grau, a uns 450 metres sobre el nivell del mar. La tasca dels arqueòlegs consisteix precisament a identificar quins murs corresonen a una o a una altra construcció, cosa que resulta més difícil en la zona central, la que es presta a major confusió perquè s'encavalquen i se sobreposen les unes amb les altres.

A la part exterior han identificat una cisterna d'aigua, mentre que a la part interna hi ha una mena de cambra soterrada a la qual s'accedeix baixant una escala a través d'un túnel estret. Aquesta cambra, que ja era coneguda, està coberta amb volta de canó i antigament devia servir per conservar aliments.

També s'ha identificat una cuina econòmica feta amb rajoles de terrissa tradicional.

Abans de l'excavació arqueològica ja es feia evident la presència d'un antic castell medieval per l'existència d'una paret corbada d'uns 2,5 metres d'altura que identifica la que era la torre de la fortalesa.

Als peus d'aquesta torre s'estava treballant aquest dijous al matí. L'arqueòleg Xavier Aguelo, director de l'excavació, ha confirmat que han aparegut alguns murs que cal pressuposar que són de l'antic castell. «Encara és difícil parlar de datacions», ha declarat.

El principal problema per a la datació rau en el fet que el cim s'ha utilitzat fins fa poc temps i no apareixen entre les restes fragments de ceràmica, monedes o altres estris que permetin establir datacions fiables, i que són habituals en les campanyes d'excavació arqueològica, però aquí han estat eliminades.

Posar en valor la zona

L'Ajuntament de Sant Gregori ha adjudicat els treballs per una quantitat d'uns 50.000 euros. La campanya parteix de la intenció de posar en valor aquest espai, molt freqüentat per gent que fa esport o excursionisme, i que porta a terme el repte de superar les costerudes rampes d'accés al cim.