Palets carregats amb més de 60.000 mil rajoles signades per Salvador Dalí que es troben hivernades des de fa més de 40 anys en un soterrani del barri berlinès de Kreuzberg podrien tornar a la llum, si prospera la iniciativa de l'advocat alemany que les ha conservat durant tot aquest temps, i que ara vol posar-les en circulació. «Seria bonic que les peces retornessin a Catalunya», ha dit a TV3 Peter Akermann, advocat i col·leccionista d'art.

Un tresor que segons algunes estimacions pot tenir un valor d'uns 23 milions es troba amagat a l'interior del soterrani d'un edifici a Berlín.

Les més de 60.000 rajoles firmades per Dalí formen part d'una partida de 100.000 rajoles fabricades l'any 1954 a Onda (País Valencià), a la fàbrica El Siglo (després ADEX) i batejades amb el nom de La Suite Catalane.

Es tracta d'un joc de sis rajoles de 20 x 20 cm amb diferents moltius que es van repetint milers de vegades. Les primeres 40.000 rajoles ja van ser venudes al seu moment.

Ackermann, de 80 anys d'edat, ha mostrat a les càmeres les factures que acrediten la compra de les rajoles a una galeria d'art suïssa l'any 1976.

Segons el mitjà italià elledecor.com, en els últims anys les peces han estat premiades al mercat amb ofertes al voltant de 2.300 euros per a la sèrie de sis rajoles o individualment a 500 euros, de manera que el que es troba a Berlín és una fortuna d'uns 23 milions. Les peces es poden contemplar a la galeria d'art Dalí di Berlino.

Uns anys abans de comprar-les, Ackermann es va trobar amb Dalí i Gala a l'Hotel Maurice de París. L'advocat berlinès va aconseguir una cita amb el geni català a canvi de cancel·lar el deute d'un client seu amb influències en els cercles dalinians. Ackermann també conserva fotos de la seva trobada amb Dalí i Gala.

L'objectiu de la trobada era saludar personalment el pintor viu més famós del moment, però no la compra d'unes rajoles de les quals Akermann tindria notícia més endavant.

Segons va explicar el controvertit secretari de Dalí, Enric Sabater, a Ackermann, La Suite Catalane era un encàrrec d'un ministre franquista per revestir una piscina, però l'operació es va parar quan les rajoles ja eren al forn.

«Naturalment, el que seria especialment bonic és que després de tots aquests anys aquesta col·lecció pogués tornar a Catalunya. Que tornessin al lloc on pertanyen», ha declarat recentment el col·leccionista a les càmeres.

Ackermann ha decidit vendre les rajoles i destinar els diners a la fundació que presideix, dedicada a nens desfavorits econòmicament. De moment, no ha fixat cap preu de partida, encara que al mercat ja assenyalen xifres.