El món de la cultura va lamentar ahir el decés d'un dels referents de la creació musical contemporània a Espanya, Joan Guinjoan, qui ha deixat un catàleg de més d'un centenar d'obres de música de cambra i simfònica. L'Ajuntament de Riudoms (Baix Camp) va decretar dos dies de dol oficial i va col·locar les seves banderes a mig pal per la mort del seu «fill il·lustre», el compositor, pianista i director d'orquestra, mort la nit de dimarts als 87 anys.

El president de la Generalitat, Quim Torra, a través del seu compte de Twitter, en va dir que va ser un «compositor estimat pels músics i pels amants de la música contemporània» i que «es mereix el nostre agraïment i homenatge».

Les grans institucions musicals barcelonines com el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música i l'Auditori també van recordar el creador. El Liceu va mantenir que l'avantguarda musical a Catalunya «sempre tindrà un nom: Joan Guinjoan» i li va agrair «descobrir-nos nous horitzons dins i fora del pentagrama». Per la seva banda, el Palau de la Música ha rememorat que l'última obra que va estrenar allà va ser Fiat lux el 2016 i que el pròxim 26 de març el pianista Javier Perianes estrenarà la seva última creació, La llum naixent.

A l'Auditori van destacar que en aquesta institució va estrenar i es van poder escoltar composicions seves com el Concert per a acordió, amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). «El seu llegat ens acompanyarà sempre», van apuntar.

Segons el parer del compositor i pianista Albert Guinovart, Guinjoan va ser «músic de referència per a moltes generacions i home bo». La directora de l'Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé, en va dir que va ser el «gran impulsor de la música contemporània a Catalunya» i que ara «ens queda la seva música».

Entitats com l'Espai Subirachs, Òmnium Cultural, la Fundació Pau Casals o la Coral Càrmina també van lamentar la mort de Guinjoan.