L'assistència als museus d'art de Barcelona és de 3,7 milions de persones, menys de la meitat que als de Madrid, on s'assoleix la xifra de 8,2 milions de visitants, segons un estudi de l'Instituto Coordenadas que analitza el panorama museístic de les dues principals ciutats espanyoles.

Segons va informar aquesta entitat, els visitants a museus d'art a Madrid doblen els de Barcelona malgrat comptar aquesta última ciutat amb més turistes (12,1 milions per a la ciutat de Barcelona davant 9,9 milions el 2017, segons l'INE) i amb més dinamisme cultural segons alguns paràmetres europeus. L'Instituto Coordenadas és un centre d'estudi i anàlisi del disseny i implementació de polítiques públiques i econòmiques «des del rigor de les ciències socials», segons informa l'entitat.

Citant fonts de l'Observatori de Turisme de Barcelona referits a 2017, l'estudi destaca que cap museu d'art està entre els llocs més visitats de la capital catalana. Els espais més visitats de Barcelona van ser la basílica de la Sagrada Família (4,52 milions de persones), el Park Güell (3,12 milions), el museu del Barça (1,84 milions), l'Aquàrium (1,62 milions) i el Born Centre Cultural (1,44 milions).

En el cas de Madrid, quatre dels set llocs més visitats van ser museus d'art: el Centre d'Art Reina Sofia (3,8 milions de visitants), el Museu del Prado (2,8 milions), el Thyssen (850.496 visitants) i el Caixafòrum de Madrid (622.000 visitants).

Segons el vicepresident executiu de l'Instituto Coordenadas, Jesús Sánchez Lambás, «Barcelona no està al circuit de grans museus internacionals i d'acord amb les xifres analitzades podem constatar que Barcelona necessita projectes excel·lents acords al seu estatus de capital cultural, fet que sí passa amb Madrid». En aquest sentit, esmenta que l'obertura del Museu Hermitage a Barcelona, l'impuls a l'ampliació del MACBA i MNAC o el del Disseny Hub Barcelona «poden representar un impuls artístic definitiu per a la ciutat».