L'escriptora Imma Tubella (La Bisbal d'Empordà, 1953) publica el seu segon llibre, A cavall del vent (Columna), que narra la història de la princesa asteca Xipahuatzin, que va arribar a territori català l'any 1528 com a regal de l'últim rei asteca al baró de Toloriu. La recerca històrica ha estat una peça clau en aquesta obra i Tubella assegura que abans de posar-se a escriure ha llegit una setantena de llibres i s'ha documentat durant un any.

L'autora, que va ser rectora de la Universitat Oberta de Catalunya, ha remarcat que el llibre és ficció. El punt de partida del llibre, que arriba després de l'èxit de la seva primera obra Un secret de l'Empordà, és un fet real documentat, que ha alimentat una llegenda i un univers dels quals Tubella n'ha estirat el fil. L'autora es va apropar a la història de Xipahuatzin per casualitat, quan va conèixer una persona que deia ser descendent de Moctezuma, el governador asteca de Tenochtitlan, que va viure l'inici de la conquesta espanyola de l'Imperi Asteca i que va ser el pare de la princesa.

A partir d'aquí, l'escriptora va començar a investigar, malgrat que la informació sobre Xipahuatzin era molt escassa. «Llegint i llegint vaig veure que la història de la princesa era veritat», afirma l'escriptora, que assegura que a l'Arxiu d'Índies està documentat com dues persones anomenades Juan de Grado i Maria de Grado, van travessar l'Atlàntic amb el conqueridor Hernán Cortés fins a Barcelona. Aquests noms correspondrien a Joan de Grau, baró de Toloriu, i Xipahuatzin, que havia estat batejada pels cristians amb el nom de Maria. Per teixir la història, l'autora crea quatre personatges molt diferents que apropen el lector a l'univers de la princesa, els seus gustos, sentiments, costums i creences.

El tercer llibre de Tubella, que ja està escrit, se situa a Hawaii en el segle XIX i, sota el títol La rosa dels dos mons, narra la història d'una princesa hawaiana que suposadament va ser amant de l'escriptor escocès Robert Louis Stevenson.