14 de gener de 2019
14.01.2019
Diari de Girona

El Teatre-Museu s'endinsa en la relació Dalí-Rafael amb la tela «Explosió de fe mística»

El museu de Figueres inaugura la segona fase de l'exposició del bicentenari del Prado de Madrid

14.01.2019 | 13:15
El Teatre-Museu s'endinsa en la relació Dalí-Rafael amb la tela «Explosió de fe mística»
El Teatre-Museu s'endinsa en la relació Dalí-Rafael amb la tela «Explosió de fe mística»

El Teatre-Museu Dalí ha retornat al Museu del Prado "Verge de la Rosa" (any 1520), la gran tela del geni del Renaixement Rafael que durant gairebé un parell de mesos s'ha exposat a Figueres, però continua la segona fase de l'exposició Dalí-Rafael, Un somieig prolongat amb l'exposició de l'obra «poc vista» de Dalí "Explosió de fe mística", presentada aquest dilluns.

Es tracta d'una pintura de grans dimensions molt poc coneguda perquè fins ara s'exposava en un racó d'una instal·lació a sota la cúpula, a través del reflex d'un mirall. Hi és des de l'obertura del museu.

Els visitants la podran veure ara en la seva totalitat a la Sala de les Loggies, acompanyada de dos esbossos del procés creatiu que el geni surrealista va seguir per concebre l'obra, i altres elements de la primera fase de la mostra. L'obra incorpora múltiples lectures però destaca especialment la representació de "Santa Caterina d'Alexandria" de Rafael. El geni empordanès la situa enmig d'una nebulosa a la basílica de Sant Pere del Vaticà.

Aquesta peça central, que té un títol llarg ("Sense títol. La basílica de Sant Pere. Explosió de fe mística en el centre d'una catedral"), és la que ocupa ara el lloc que ha deixat "La Verge de la Rosa" de Rafael.

El quadre del Renaixement es va poder veure fins al 6 de gener d'aquest any gràcies a la cessió del Museo del Prado, que en els actes de commemoració del seu centenari ha cedit obres a museus d'arreu de l'Estat espanyol.

Era la peça central de la primera fase de la mostra "Dalí-Rafael, Un somieig prolongat" on s'analitzava la influència que aquest mestre italià va tenir en l'obra daliniana. Ara és el torn de la segona fase del projecte amb l'"Explosió de fe mística" com a obra central. Es tracta d'un oli sobre tela de grans dimensions (fa 2,25 metres de llarg i 163 metres d'amplada) que Dalí va començar a pintar el 1959 i que no va donar per acabat fins al 1974, coincidint amb la inauguració del Teatre-Museu Dalí de Figueres.

«És una oportunitat única per veure aquest treball que parla del Renaixement, de Rafael, del procés de creació de Dalí i sobretot de la màquina de pensar que era el geni amb la creació del seu teatre-museu», explica la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer.

L'element més important del quadre, que permet múltiples interpretacions, és la representació de la figura de santa Caterina d'Alexandria de Rafael (basant-se en un quadre del 1507). Dalí la representa envoltada d'una nebulosa a la part central del quadre i amb la basílica de Sant Pere del Vaticà.

També hi representa altres elements com ara Gala amb el seu llaç enlairant-se en el tram final del procés creatiu del quadre. Arran de la investigació des del Centre d'Estudis Dalinians i el departament de restauració, s'exposen també dues reproduccions de facsímils on es veu el procés creatiu de Dalí per elaborar el fons escenogràfic de l'obra.

Es basa en un dibuix intervingut per Dalí i inspirat en Louis Jean Desprez, qui col·labora amb Francesc Piranesi (fill de Gianbattista Piranesi), arran d'una sèrie de visites a la basílica de Sant Pere del Vaticà el segle XVIII.

Segons Aguer, és una «picada d'ullet» per recordar-nos que el Teatre-Museu es fruit d'un procés molt pensat on «res és a l'atzar». I és que els gravats de la sèrie Le Carceri d'Invenzione de Piranesi pare, per desig exprés de Dalí, es poden veure a les parets de l'escala principal del Teatre-Museu de Figueres.

Aquesta segona fase de la mostra explica també el procés creatiu del geni on s'hi poden trobar referències a l'informalisme, el neoclassicisme, la literatura de viatges i aspectes ocults i onírics.

Influència de per vida

Destaca també la influència que l'obra de Rafael va tenir des que el geni empordanès era jove fins a la darrera etapa de la seva vida. Així per exemple, hi ha un panell amb fotografies on s'inclou una imatge de l'artista al seu estudi de Portlligat amb l'obra Explosió de fe mística i una làmina enganxada de Santa Caterina d'Alexandria de Rafael al damunt.

Un material que se suma a altres objectes com ara llibres de treball de l'artista que ja es van exposar en la primera fase d'aquest projecte, juntament amb l'obra L'ascensió de santa Cecília de Dalí, que es manté a la mostra. En suport digital, s'han creat nous continguts monogràfics com ara la secció web dedicada a la relació entre Dalí i Rafael amb articles, una videoteca i un itinerari educatiu. La segona fase de l'exposició es podrà veure tot l'any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona