Ha mort als 85 anys Frank Keerl Pla, nebot de Josep Pla, que malgrat dedicar la vida a l'empresa familiar de ferreteria de precisió de l'Hospitalet de Llobregat, era plenament conscient que el seu oncle era un gran escriptor del país, i va tenir cura d'ordenar i cedir a la Fundació Josep Pla de Palafrugell tots els documents manuscrits que conservava, inclòs un important epistolari. Keerl era membre del Patronat de la Fundació Pla des de l'any 1982.

Frank Keerl era fill de Maria Pla, germana de l'autor d'"El Quadern Gris", i habitualment passava els caps de setmana amb la seva dona i els seus tres fills al Mas Pla de Llofriu, i els estius a la casa de la platja del Canadell, a Calella, que era de la mare de Josep Pla, i l'escriptor i va viure els dies de sol i platja de la infància.

La directora de la Fundació Pla, Anna Aguiló, ha recordat que, al llarg d'anys, Frank Keerl va fer «una feina ingent» de posar en ordre els papers manuscrits que es conservaven al Mas Pla, i que finalment va donar a la Fundació.

«Gràcies a la feina feta posteriorment entre la Fundació Pla i la Càtedra Josep Pla de la UdG, a partir d'aquests manuscrits que va ordenar i va donar Keerl s'ha pogut publicar dues importants obres pòstumes de Josep Pla, "La vida lenta" i "Fer-se totes les il·lusions possibles"», ha explicat Aguiló.

Aquests llibres mostren un Josep Pla inèdit decididament antifranquista que, malgrat no haver-ho publicat en vida per por de la censura i de la repressió, va arribar a escriure que Espanya és un «embassament de merda d'unes proporcions generals fantàstiques».

La Fundació Pla va comunicar ahir la mort de l'empresari: «El senyor Keerl va treballar incansablement en la custòdia i ordenació del llegat documental de l'escriptor. La Fundació Josep Pla li vol agrair la seva generosa col·laboració en la configuració del nostre Centre de Documentació i en els múltiples projectes en què vam treballar conjuntament».