L'actriu Carme Sansa es posarà en la pell de la lluitadora compromesa Isabel Vila durant el conegut com a Foc de la Bisbal, l'aixecament contra les tropes del governador militar de Girona que va tenir lloc a la vila empordanesa el 6 d'octubre de 1869, en el qual es van implicar uns dos mil homes, la majoria del sector surer.

L'espectacle teatral Isabel Vila al Foc de la Bisbal, que tindrà una funció «estel·lar» el mateix dia 6 d'octubre a La Bisbal, quan es compleixen exactament 150 anys dels fets, farà una itinerància pels «teatres de les nostres comarques», ha explicat en un comunicat Toni Strubell, ànima del Grup Promotor, que l'any 2013 ja va ser promotor del musical Isavel, dirigit per Kim Planella, un biopic sobre l'empordanesa Isabel Vila, considerada la primera dona sindicalista catalana.

L'obra de teatre és només un dels actes programats per commemorar el 150è aniversari del Foc de la Bisbal i el 200 aniversari del naixement de Pere Caimó, polític republicà català, alcalde guixolenc i diputat a Corts durant el sexenni democràtic. Defensor del moviment republicà progressista i antilleves, Caimó va liderar el que es va descriure com un «exèrcit de tapers» que es va fer fort a La Bisbal, i que va ser dispersat i el seu líder detingut.

Per començar, en una data pendent de confirmar però que voltarà l'1 d'abril, es durà a terme un acte institucional per commemorar l'aniversari del naixement de Caimó, amb la intervenció de l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, dos experts sobre la vida de Caimó i el Foc de la Bisbal -Àngel Jiménez i Jordi Frigola-, a més de Rosa Maura, descendent directa de Pere Caimó.

En segon lloc, es faran visites guiades pel centre de Sant Feliu de Guíxols per veure la casa natal de Caimó, el Casino dels Nois, casetes de tapers i la casa natal de Joan Goula. Les visites s'ha batejat com L'alcalde Pere Caimó i el Sant Feliu revolucionari del seu temps. Als 150 anys del Foc de la Bisbal. Es faran el Divendres i Dissabte Sant, 4 dissabtes al juliol i 4 a l'agost, i a l'inici de l'octubre.

A més, sempre segons Toni Strubell, s'ha demanat el retrat de Pere Caimó que hi ha a la Biblioteca Nacional a Madrid per exhibir a l'Ajuntament.

D'altra banda, es farà una petita exhibició amb objectes de Pere Caimó a Sant Feliu de Guíxols.

També es presentarà un llibre de Jordi Frigola i Àngel Jiménez sobre Pere Caimó i el Foc de la Bisbal, a càrrec del Grup d'Estudis Baix Empordà.

Per Strubell, el Foc de la Bisbal és «sens dubte un dels episodis més apassionants de la lluita per la democràcia a les comarques de Girona», un episodi històric que «trenca tòpics i demostra la valentia de la 'gent menuda' davant les injustícies i la negació dels drets col·lectius i individuals».