La cineasta Isabel Coixet va estrenar ahir la pel·lícula Elisa y Marcela a la Berlinale, que participarà a la Secció Oficial a Competició del festival. La cinta, original de Netflix, i amb la participació de TV3, rodada en blanc i negre entre Catalunya i Galicia, narra el primer matrimoni entre dones de la història, que va tenir lloc a Dumbria el 1901. Les dues mestres gallegues, interpretades per Natalia de Molina i Greta Fernández, van ser descobertes i van ocupar portades de diaris de tot el món.

La pel·lícula, produïda per Netflix, ha arribat al certamen amb polèmica després que cinemes alemanys hagin demanat que se l'exclogués de la competició perquè no es preveu que arribi de manera habitual a les pantalles.

La pel·lícula se situa l'any 1885, quan Elisa i Marcela es coneixen a una escola de mestres gallega. El que comença sent una gran amistat, acaba convertint-se en una relació amorosa que sobreviu d'amagat. Davant la pressió social, Elisa abandonarà un temps el poble per tornar convertida en un home, Mario. La trama s'inspira en la seva història real.