El Museu d'Art Modern de Nova York (MOMA) ha comprat recentment obra del pintor empordanès emigrat a l'Argentina Juan Batlle Planas, que va morir l'any 1966 i va caure en l'oblit fins que el professor Pedro Azara va redescobrir-lo, ara fa poc més d'una dècada, durant un viatge al país sud-americà.

L'impacte del rellançament d'aquest artista ha sigut tan rellevant que la Tate Modern de Londres planifica incloure'l en una exposició, segons va revelar ahir Pedro Azara en l'acte inaugural de l'exposició Juan Batlle Planas: el gabinet surrealista, produïda per la Fundación Juan March i que ara arriba al Museu d'Art de Girona.

Azara, que és comissari de la mostra, va participar a la inauguració acompanyat de les filles de l'artista, Giselda i Silvia Batlle, que han viatjat expressament des de Sud-amèrica per a l'ocasió.

A l'acte també hi havia la directora del Museu d'Art, Carme Clusellas, la directora dels Serveis de Cultura, Carme Renedo, i Josep M. Rufí, alcade de Torroella de Montgrí, vila natal de Batlle, on encara funciona la pastisseria Batlle.

Silvia i Giselda Batlle van recordar el pare com un «gran creador», un «bussejador de la cultura, un investigador que va tenir una vida molt intensa». «Tenia sentit de l'humor, era un home de barri i li agradava ballar el tango», van explicar, característica que compaginava amb una vida d'intel·lectual i amic de poetes que va seguir de prop i va connectar amb les avantguardes europees. «Era un pintor poc argentí».