La sala d'exposicions La Cova de la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), va inugurar dijous l'exposició Sigurd Lewerentz. 44 fotografies del viatge a Itàlia, que recull una selecció de 44 fotos de l'arxiu personal de l'arquitecte suec procedents del DM DigitaltMuseum, fetes durant el viatge que va fer a Itàlia l'any 1909.

La conferència inaugural d'aquesta mostra va anar a càrrec del filòsof Xavier Antich, que va parlar sobre el llibre de Rainer Maria Rilke Cartes a un jove poeta.

«La fotografia mira cap a fora, per veure-hi a dins», diu Robert Frank, i en aquesta frase hi ha resumit el sentit que es vol donar a aquest cicle d'exposicions de fotografia.

Segons explica el COAC en un comunicat, es vol oferir «una reflexió sobre com la realitat es presenta a la mirada i sobre la validesa de la fotografia per aprofundir en el coneixement i transmetre significats».

Les fotografies que es mostren en les diverses exposicions són les mirades més intimes i personals d'uns arquitectes que en algun moment de la seva vida han agafat una càmera.

Gairebé al mateix moment que Lewerentz va viatjar a Itàlia, entre 1902 i 1908, Franz Xaver Kappus mantenia correspondència amb el poeta austríac Rainer Maria Rilke i, «si no fos perquè les Cartes a un jove poeta no es van publicar fins al 1929, es podria afirmar que Lewerentz les havia llegit i s'esforçava a seguir al peu de la lletra els consells del poeta».

Aquestes cartes parlen de «silenci, de profunditat, de tristesa, d'alegria, de creació artística, de l'obra d'art i també de soledat», assenyalen els organitzadors.

La crítica ha anomenat Lewerentz «nòrdic solitari, arquitecte silenciós, sovint tancat en ell mateix, obstinat, obsessiu, aïllat».

El cicle rebrà altres exposicions com Leonardo Finotti. Rio de Janeiro, un photobook, Clara Pardo. Què veig? Mirar: observar amb els ulls, anar amb compte, i Laszlo Moholy-Nagy. Pintura, Fotografia, Film. Un llibre de la Bauhaus.