Francesc «Cisquet» Serrat, un olotí afusellat el febrer de 1946, en ple franquisme, al Camp de la Bota de Barcelona, va ser posat ahir en un acte a Girona com a «exemple i model» de ciutadà compromès que «lluita per un món millor». Amb aquestes paraules, Raul Valls va voler retre tribut al maqui Cisquet «en l'actual moment de represa de l'extrema dreta a Europa». L'acte es va fer a la Llibreria 22 de Girona, on es va presentar la reedició del llibre Cisquet, un maqui olotí, i es va inaugurar l'exposició sobre la vida de qui va conèixer l'exili del 1939, va ser tancat amb la família al camp de concentració d'Agde (França) i va participar l'octubre del 1944 a la invasió de la Vall d'Aran.

Malgrat ser fill de qui era alcalde d'Olot l'any 1938, i malgrat acreditar una biografia personal del tot exepcional, pràcticament ningú coneixia a Olot la història de Cisquet, ni molt menys l'existència del seu germà -Miquel Serrat- encara en vida a França.

La casualitat va voler que la història es fes pública i a partir d'aquí es va començar a difondre gràcies a l'anomenada Comissió Cisquet, de la qual forma part Raul Valls, que ahir va participar a la presentació a Girona, acompanyat de l'exdiputat i professor de l'Institut Santiago Sobrequés Joan Boada, i de Cristina Herrando, coautora del llibre.

Boada va explicar que s'està tramitant la rehabilitació de Can Trona, un edifici de la Vall d'en Bas, per fer-hi un centre d'interpretació i explicar el moment històric i les circumstàncies dels maquis. Boada va afegir que l'exposició serà itinerant pels instituts d'ensenyament, començant pel seu, el Sobrequès de Girona.

A l'acte d'ahir no hi va poder assistir per la seva avançada edat, Miquel Serrat, germà de Cisquet, que en canvi sí ha confirmat la participació a tot un seguit d'actes que tindran lloc avui a Olot, on té previst firmar al llibre d'honor de la ciutat i inaugurar una placa d'homenatge a Cisquet al carrer Macarnau, 5, a les 12 hores.

Un dinar de germanor al Núria i un acte públic d'homenatge a la sala de plens de l'ajuntament (18.30 h) completaran la jornada. Diumenge hi haurà un acte també a Barcelona.