La pianista portuguesa Maria Joao Pires ha creat un festival de «puresa» i reivindicació de la cultura, Days of Wisdom, que tindrà lloc a l'església del petit monestir romànic de Cervià de Ter -un municipi de 900 habitants-, del 9 a l'11 d'agost de la mà de la promotora Ibercamera, va explicar ahir Pires a Barcelona.

«Fa més de 25 anys que desitjava tenir un festival que tornés a parlar d'art: què és l'art i què significa per als artistes i per al públic general», va dir la pianista, que es planteja en aquest marc quina és la connexió entre art i vida.

Investida ahir honoris causa per la Universitat Pompeu Fabra, Pires va lamentar que l'art ha estat emprat com un reclam comercial, com una cosa que es pot comprar i vendre: «vull un festival que pugui reavaluar aquests límits», i així canviar el rumb cap a un món nou i millor.

«Crec que que les arts, en la seva més pura expressió, poden contribuir molt a aquest canvi», va dir la pianista, que volia amb aquest festival enaltir la puresa i l'autenticitat del que es fa.

Amb una capacitat per a 200 persones, el temple romànic de tres naus comptarà amb obres pianístiques i vocals de Johann Sebastian Bach, Frederic Mompou, György Kurtag, Komitas i Arvo Pärt, entre d'altres, amb la interpretació de Pires, la soprano d'Alepho Talar Dekrmanjian, i de les pianistes Lilit Grigoryan i Jiana Peng.

Sobre les artistes triades -totes elles dones- va dir que pertanyen a diverses generacions i són «guardianes de la creativitat», i que el seu perfil d'origen divers remet als drames humans que afronta el món actual, en al·lusió als refugiats.

La pianista va dir que la idea és que la seu del festival sigui Cervià, i després pugui viatjar a altres llocs sal Japó, els Estats Units i Europa, i que el festival es mogui, amb un programa diferent cada any i -bromeja-, que incorpori homes.

El primer concert estarà basat en els sentiments més bàsics; el segon, en la lluita entre l'àngel i el diable, i el tercer dia, sobre els assoliments personals: «Aquests tres dies tenen molt simbolisme per les lluites al nou món».

L'artista, de 74 anys d'edat, actuarà demà divendres al Palau de la Música Catalana.