El poder de la imaginació a la mediterrània, la bellesa dels seus mites (també els moderns), l'emoció dels viatges, però també el drama de la immigració, formaran part dels principals temes de debat de la nova edició del Festival MOT de Literatura, que es celebrarà a Olot i Girona a partir del 28 de març, i que, segons ha explicat aquest dilluns en la presentació el seu comissari, Manuel Forcano, "proposa revertir l'acció de Carlemany i reivindicar que no hem deixat de ser mediterranis".

Fins a un total de 41 ponents, entre els quals figuren escriptors de gran prestigi, participaran en una edició del MOT que parteix d'idees com la del pensador històric Agustí d'Hipona (o sant Agustí), segons el qual "el món és un llibre i aquells que no viatgen només en llegeixen la primera pàgina", tema que es tractarà a la sessió del 6 d'abril a Girona al "Ver-MOT: La Mediterrània, invitació al viatge", amb Quim Curbet, Pepa Roma i Jordi Esteva, el mateix dia que Biel Mesquida, Josep M. Fonalleras i Marina Espasa conversaran sobre "Un mar de paraules", i l'estrella turca de la literatura Burham Sönmez i Manuel Forcano debatran sobre "El poder de la imaginació".

Però aquesta serà tot just l'última jornada d'un festival que ha programat 4 sessions a Olot (Sala El Torín i Bar Líquid) i 3 jornades a Girona (Biblioteca Carles Rahola i plaça de Manuel Vázquez Montalbán).

Els actes arrencaran el 28 de març a la capital de la Garrotxa amb Josep Piera, Adrià Pujol i Cristina Masanés tractant sobre "Paisatges mitificats", per donar pas tot seguit a Marcello Fois i Daniel Álvarez Prendes en la sessió "L'edat de les llegendes", per parlar sobre la vigència de les antigues llegendes i sobre l'art d'explicar contes.

Escriptors que són una revelació de les lletres com el libanès Mazen Maarouf, que és fill de refugiats palestins, participaran al MOT per tractar també la cara més dramàtica de la Mediterrània, com és el drama de les migracions, perquè com ha recordat Forcano, "aquest és una mar de pons però també de batalles".

L'Alguer i el món sard en la lluita entre la tradició i la modernitat, amb Michela Murgia i Joan-Elies Adell; la poesia andalusina en català, en un acte amb el traductor Josep Piera, o el tema dels mites, en aquest cas amb Mariàngela Vilallonga i l'actual escriptor supervendes Andrea Marcolongo, donaran vida a altres sessions olotines del festival, sense oblidar el cas singular de Mircea Cartarescu, que exposarà la seva visió llatina des de la riba nord de la Mar Negra.

El fenomen Ivan Jablonka

El fenomen literari francès Ivan Jablonka participarà en la primera sessió a Girona (4 d'abril) titulada "Deixebles d'Ulisses", per aprofundir amb Javier Reverte i Anna Guitart sobre els grans viatgers. Tot seguit, Mahi Binebine i Paula Santillán abordaran l'exili forçat per a alguns escriptors per la conculcació de drets humans en alguns països de la riba sud.

Considerada una de les grans de la literatura catalana, Carme Riera, l'autora de "Te deix amor la mar com a penyora", conversarà amb Mita Casacuberta sobre "el mar a la mirada", mentre que la capacitat que té la Mediterrània de generar nous mites serà tema a la trobada entre Ersi Sotiropulu i Eusebi Ayensa. Tot això el 5 d'abril, data que es clourà amb M. Carme Roca, Eduardo Mendicutti i Llucia Ramis en la sessió "Paisatges ordinaris amb històries extraordinàries".

El MOT es va tenir ahir una triple presentació a Girona, Barcelona i Olot. A l'acte de Girona hi van participar Joan Elies Adell, M. Àngels Planas, Carles Ribas, Josep Berga, Manuel Forcano, Carme Renedo i Glòria Granell i Carme Simó, aquestes dues directores del festival a Girona i a Olot.