El cinema Truffaut de Girona es convertirà aquest cap de setmana el primer de les comarques gironines i un dels primers de l'Estat espanyol a estrenar "Roma", la pel·lícula d'Alfonso Cuarón produïda per Netflix que acaba de triomfar als Oscar amb tres guardons: millor direcció, millor fotografia i millor i millor pel·lícula de parla no anglesa.

La sala Truffaut projectarà la commovedora història de la treballadora de la llar Cleo (Yalitza Aparicio) tres dies: divendres, dissabte i diumenge a les 19 hores i, segons ha explicat el coordinador del cinema municipal, Carles Ribas, "en funció de l'interès del públic es decidirà si s'afegeixen noves sessions el propers dies i setmanes".

La pel·lícula en blanc i negre de Cuarón, estrenada pel gegant de l'"streaming" Netflix el desembre passat, ha desencadenat el boicot dels exhibidors comercials de cinema, que tenen pactat el que anomenen "finestra d'exhibició", una protecció que els atorga durant 16 setmanes l'exclusiva de la projecció a les sales abans que la cinta arribi a la televisió o a Internet.

Punyalada per l'esquena

En aquest sentit, Josep Maria Pallàs, programador dels Cinemes Albéniz de Girona, considera "una punyalada per l'esquena" que el Truffaut programi "Roma" perquè l'incompliment de la "finestra d'exhibició" equival a "posar el primer clau al taüt del cinema comercial". A més, Pallàs troba "poc elegent" exhibir una pel·lícula que també es pot veure tranquil·lament per la televisió a través de Netflix.

Els exhibidors han boicotejat "Roma", però no tots. Els cinemes Verdi de Barcelona van comprar el drets a Netflix i van exhibir la pel·lícula, com també va fer una sala de Màlaga, i ara el Truffaut de Girona, que ha negociat els drets d'exhibició a través dels cinemes Verdi.

No obstant això, Carles Ribas assegura que entén "el boicot dels exhibidors" perquè responen als interessos d'empreses privades, mentre la sala Truffaut és de titularitat municipal i està gestionada pel Col·lectiu de Crítics de Girona, i respon a altres interessos.