ayte Martín és l'artista fulgurant i inqüestionable beneïda per l'art de la música. No és que tingui duende, és el duende inefable que pocs artistes han aconseguit posseir. Aquesta força de l'esperit que és la cantaora del Poble Sec sap començar un espectacle des de dalt de tot i acabar-lo amb tothom dempeus.

La veu de Martín no arriba mai al crit més desencaixat. Es tracta d'una sonoritat dolça i pregona amb efectes de pianíssims extraordinaris, melismes de gran creativitat i un saber dir únics que la converteixen en patrimoni mundial de la música i l'art. No és una força desfermada, sinó un equilibri d'emocions que flueixen amb una naturalitat inigualable transformada amb energia ben controlada. Aquesta veu dolça de l'emoció amb caràcter i potència va repassar alguns grans clàssics molt oblidats de la Niña de los Peines, Juanito Valderrama i el Niño Marchena molt estimats per la cantaora. A la guitarra i amb gran protagonisme, Alejandro Hurtado va ser un company de viatge imprescindible. Els acompanyaments de gran calat per l'exuberància, el refinament i l'atenta mirada per posar-los al servei de Martín van ser una veritable lliçó de música.

El gran esforç d'aquests dos artistes, concentradíssims a tothora, van fer possible un espectacle inoblidable. Martín va controlar amb sobrietat i esplendor tots els palos flamencs i les peces «d'anada i tornada» (de casa nostra a Llatinoamèrica i altre cop retornades) van ser esplèndides. Van ser una colombiana i una milonga en què Martín va canviar subtilment i sàvia els ressorts de la veu flamenca per un vocalisme lleugerament diferent. María Teresa Martín Cadierno, Mayte Martín, cantaora catalana, ets la plenitud de l'art del cant. Indescriptible.