L'Acadèmia Sueca lliurarà aquesta any dos premis Nobel de Literatura, corresponents a 2018 i 2019. L'any passat, la Fundació Nobel va decidir no atorgar el guardó després de fer-se públiques unes acusacions de conducta sexual indeguda contra el marit d'un dels membres de la junta directiva de l'entitat encarregada d'atorgar els prestigis premis.

El cap de l'Acadèmia, Anders Olsson, ha fet pública aquest dimarts la decisió, en declaracions diari suec Dagens Nyhetertold, després d'assistir a una reunió amb la Fundació. "Hi haurà dos premis Nobel, com esperàvem", va dir Anders Olsso.

Jean-Claude Arnault, el marit i fotògraf de la poeta i membre de l'acadèmia Katarina Frostenson, va ser empresonat l'any passat després de ser condemnat per violació. Frostenson va presentar la seva dimissió al gener després de descobrir-que va filtrar els noms dels guanyadors dels premis i pel suport econòmic rebut pel club literari que dirigia Arnault.

L'escàndol, que va sorgir a finals de 2017, va ser la major crisi que ha afectat l'Acadèmia en els seus més de 200 anys d'història i que va portar a diversos dels seus membres a renunciar als seus càrrecs en protesta. Al maig de 2018, l'Acadèmia va anunciar l'ajornament del Nobel de Literatura, cosa que no es produïa des de fa set dècades, per la pèrdua de "confiança" del món exterior a la pròpia institució.

Des de llavors, han estat nomenats diversos membres nous i s'ha creat un nou comitè de premis, amb l'objectiu de restablir la confiança del públic i conservar el dret a elegir els guanyadors del premi literari més prestigiós del món.

Lars Heikensten, director de la Fundació Nobel que actua com a custodi dels guardons, va advertir l'any passat que podria apartar l'Acadèmia Sueca de la concessió dels premis literaris.