La col·lecció Josep Pla de la Diputació de Girona acaba de publicar un nou volum amb el títol Les paraules i les coses, en què s'apleguen una selecció d'escrits d'estètica i filosofia de Josep Maria Capdevila publicats en revistes i rotatius entre 1920 i 1930. L'objectiu d'aquesta edició és donar a conèixer la faceta d'assagista del crític i filòsof olotí.

Josep Maria Capdevila (Olot, 1892 - Banyoles, 1972) va ser un reconegut assagista, crític literari i filòsof. Home de gran cultura, es va formar amb la companyia de Carles Riba, Carles Soldevila o Josep Maria de Segarra, i va començar a publicar molt aviat en els principals diaris i revistes del país.

El 1939 es va exiliar a Colòmbia, on va ensenyar a la Universitat de Popayán i al Liceo Benalcázar de Cali. Va tornar a Banyoles el 1965, i va dedicar els darrers anys de la seva vida a impartir classes a un grup reduït d'alumnes i a revisar una obra que està fragmentada pels efectes de l'exili.

Va escriure al voltant de dos mil articles i va publicar una gran quantitat de llibres, com ara Poetes i crítics (1925), Les cent millors poesies de la literatura catalana (1925), Amics i terra amiga (1932), En el llindar de la filosofia. Correspondència amb Maurici Serrahima (1960), Estudis i lectures (1965), Eugeni d'Ors, etapa barcelonina (1965) o Del retorn a casa (1971). Capdevila va tenir una llarga trajectòria i va compondre una obra molt voluminosa en diferents formats: opuscles, estudis, articles, llibres o notes manuscrites, dedicada a una varietat de temes. Amb aquest llibre es vol rescatar de l'oblit un bocí de l'obra més rellevant de Josep Maria Capdevila.

Els curadors de l'edició, Joan Carreras i Joan Cortada, l'han limitat a una selecció d'escrits d'estètica i filosofia que Capdevila va publicar a La Veu de Catalunya, i en menor quantitat, a La Publicitat, La Paraula Cristiana o La Nova Revista i, a més, hi han inclòs alguns manuscrits, gairebé tots compresos entre 1920 i 1930.