El director Pedro Almodóvar converteix Antonio Banderas en el seu alter ego en la nova pel·lícula, Dolor y gloria, una cinta que barreja retalls de la seva biografia amb la ficció que arriba als cinemes el pròxim 22 de març amb un repartiment en el qual també destaquen Penélope Cruz, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia i Julieta Serrano.

«Soc de naturalesa pudorosa però m'he ficat en una pel·lícula que parla molt de mi», va confessar el cineasta ahir durant una entrevista amb motiu de l'estrena d'aquest film.

Almodóvar va destacar que no concep aquesta pel·lícula amb un altre actor diferent de Banderas, tot i que va admetre que va dubtar perquè aquesta pel·lícula requeria «gestos minúsculs», i això suposava exigir «l'oposat» a la «vitalitat natural» de l'actor malagueny.

Per la seva banda, el personatge de la mare es divideix en dos: Penélope Cruz interpreta la mare del Salvador de la infància, mentre que Julieta Serrano dona vida a una mare anciana. «La mort de la meva mare no sé quant de temps em va durar, però jo l'orfandat la vaig sentir amb la meva mare i no amb el meu pare», va revelar el cineasta.

Almodóvar no s'atreveix a pronosticar què passarà amb els cinemes en un moment en què plataformes com Netflix guanyen terreny: «El meu desig és que no tanqui cap sala més i que la gent torni al cinema. A Espanya sobretot, on ha caigut molt l'assistència», va dir.

Antonio Banderas va assenyalar que des del principi va rebutjar la «temptació d'imitar» Almodóvar perquè «no es tractava d'això», sinó de «retratar una ànima que vol expressar coses». «És una reflexió del cinema dins del cinema, de la vida, de la seva família i dels seus amics, portes i cercles que havia de tancar, i imitar no entrava en l'equació».