El festival Clownia va donar a conèixer ahir el cartell per a la sisena edició del certamen, que tindrà lloc a Sant Joan de les Abadesses del 27 al 30 de juny. Oques Grasses, Joan Dausà, Doctor Prats, Buhos, Itaca Band, Elèctrica Dharma o Natxo Tarrés són alguns dels noms destacats, que s'uneixen als ja anunciats Green Valley, Tremenda Jauría, Mafalda, Balkan Paradise Orchestra i Judit Neddermann.

«Aquest any que nosaltres no estàvem als escenaris volíem celebrar la riquesa del panorama musical català», va dir el cantant dels Txarango, Alguer Miquel, en la presentació. Tot i així, no deixen de banda l'aposta internacional, que en l'apartat musical se centra en l'orquestra colombiana La-33, que consideren l'aposta «més potent» i capaç d'atreure nous públics. A més, per primera vegada, el programa de circ inclourà espectacles internacionals.

Arran de la gira que els organitzadors del Clownia, els Txarango, van fer per Colòmbia, el cartell del festival ha quedat marcat pel que consideren un dels grups de salsa «més importants del món», l'orquestra La-33.

«Segur que ens aportarà molta gent nova que no coneixien el Clownia», va dir Miquel, que alhora va destacar la importància d'apropar grups amb els quals «s'han creuat girant pel món» a un escenari com el de Sant Joan de les Abadesses fora del «circuit natural» establert.

El membre del grup Pau Puig va assegurar que es tracta de l'aposta «més potent i internacional», que inclouen per «donar un toc diferent» al festival. Provinents de Bogotà, van néixer l'any 2001 i tenen els ritmes caribenys i les percussions marcades com a tret diferencial.

No obstant això, gran part de la trentena d'artistes del cartell són grups catalans. La llista combina formacions consolidades amb propostes emergents, com la festa de carrer de les Balkan Paradise Orchestra, el raper terrassenc Lildami, els valencians Mafalda, el rap electrònic feminista de Pupil·les, la fusió festiva dels tarragonins Segonamà, la jove cantautora Suu o Tremendu. D'altres ja més coneguts pel festival, com Buhos, que actuarà al Clownia abans de retirar-se dels escenaris fins el 2021, Doctor Prats, amb la nova gira Avui lluny és més a prop, o Itaca Band.

Circ internacional

Els Txarango han inclòs propostes de circ com la del col·lectiu brasiler Circ No Ato, que combina el llenguatge del circ contemporani amb diverses disciplines com malabars, acrobàcies aèries i clown. De Kènia prové Mighty Jambo, una associació de Nairobi que promou les arts i el desenvolupament a través de la formació d'acròbates. A més, el Clownia tornarà a comptar amb l'Associació de Circ del Ripollès i els espectacles de Circ Bombeta.