La Fundació Gala-Salvador Dalí està preparant un pla de futur a mitjà termini en el que farà un "esforç important" en l'àmbit de les exposicions i en la utilització de les noves tecnologies, com les projeccions immersives, amb la voluntat d'adaptar-se als nous temps.

Així ho ha explicat avui en una trobada amb la premsa a Barcelona el president de la Fundació, Jordi Mercader, que ha avançat que el 2018 s'ha aconseguit mantenir les xifres econòmiques, malgrat una caiguda inicial de visitants que es va començar a revertir a final d'any, i que ha continuat durant els primers mesos del 2019, amb un augment pròxim al 7 per cent.

Mercader ha destacat que els tres espais museístics de la Fundació, el Teatre Museu Dalí de Figueres (Alt Empordà), la casa museu Salvador Dalí de Portlligat i el Castell Gala Dalí de Púbol s'erigeixen com a primer centre cultural de Catalunya i el tercer d'Espanya, només darrera del Museu del Prado i el Museu Reina Sofia, amb un total d'1.336.207 visitants l'any passat, dels quals un 70 per cent van ser estrangers.

El president de la Fundació ha avançat que, després de l'èxit d'exposicions presentades l'any passat al MNAC -"Gala Salvador Dalí"- i a Nàpols i Catània -"Io Dalí"-, s'està realitzant un esforç en aquest àmbit i el pròxim juliol s'està organitzant "una exposició important a Mònaco, que serà referent a Europa".

A més llarg termini s'està treballant en un conjunt d'exposicions que es presentaran a la Xina, Rússia, Corea i el Japó, concretament a Tòquio, cosa que entra dins "d'una trajectòria de la institució que ha estat especialment beneficiosa i innovadora".

Per a aquestes exposicions, es compta amb l'obra daliniana d'altres institucions, com el Museu Dalí de Sant Petersburg dels Estats Units o el Reina Sofia, fet que permet "donar una visió de conjunt de l'obra de Salvador Dalí que no és habitual en el món de l'art".

La Fundació també treballa per presentar una "obra icònica" de Dalí a la Torre Galatea del Museu, durant el període 2020-21, a fi de "donar un caràcter cultural creixent a Figueres" i projectar la seva dimensió intel·lectual.

Un altre dels àmbits en què està treballant la Fundació és la catalogació de l'obra de Salvador Dalí, i en aquest sentit Mercader ha avançat que l'abril es presentarà la primera part del catàleg raonat de les escultures, i que ara també s'està treballant en la catalogació de l'obra gràfica.

Així mateix, en el camp literari s'està preparant una nova versió de "La vida secreta" de Salvador Dalí i es recuperaran altres escrits de l'artista i de Gala, cosa que ampliarà "una visió cosmopolita d'una parella que és molt difícil de repetir".

D'altra banda, la Fundació també vol avançar en els projectes d'art immersiu que permeten les noves tecnologies, un àmbit que "té un atractiu especial i posa de manifest la voluntat de modernitat de la institució".

Malgrat això, la Fundació creu que el Museu Dalí "és divertit per si mateix" i que "per veure Dalí s'ha d'anar a Figueres", i també als altres dos espais museístics, una idea que la institució pretén impulsar.

Mercader ha resumit els reptes de la institució a "tenir una gran qualitat museística, ser extremadament curosos a l'hora de protegir l'obra, tenir una economia que mantingui la nostra independència i creixement, ser capaços d'instaurar les noves tecnologies i ser bons a l'hora d'invertir els excedents que produeix la Fundació".

En aquest sentit, Jordi Mercader ha assenyalat que la Fundació genera uns excedents anuals d'entre 3 i 6 milions anuals, cosa que en un pla cuatrianual suposa entre 12 i 24 milions, per la qual cosa la decisió d'on invertir aquestes xifres suposa una especial responsabilitat per a la direcció.

El president de la Fundació ha assenyalat que volen continuar comprant obra de Dalí, però ha advertit que adquirir una gran obra de l'artista és difícil, perquè "primer ha de sortir i després ha de tenir un preu raonable", ja que "no podem hipotecar la solvència" de la institució.