A partir del pròxim 1 de setembre el dramaturg i actor barceloní Lluís Homar es posarà al capdavant de la Compañía Nacional de Teatro Clásico amb l'objectiu que "guanyi la Copa d'Europa" i es posi a l'altura de les companyies de teatre clàssic d'Anglaterra o França.

Així ho ha afirmat Homar aquest matí en la roda de premsa celebrada al Teatro de la Comedia al costat de la salmantina Helena Pimenta i la directora general de l'Institut de les Arts Escèniques i de la Música (Inaem), Amaya de Miguel. Un acte on ha reconegut que no ha interpretat ni dirigit "mai" un text del segle d'Or espanyol.

Homar, el setè director de la CNTC des de la seva fundació per Adolfo Marsillach fa 32 anys, arriba a aquesta direcció amb la idea de "sumar" a la feina ja feta per Pimenta els últims vuit anys amb objectius a més com el que els actors i actrius de la companyia "facin un pas endavant".

"Soc actor i a mi m'agradaria, i sento que potser aquest sigui el moment de demanar-li això. Els anglesos i francesos ens porten avantatge. Per a mi aquesta labor d'intentar veure com es pot fer que l'actor entengui quin és el seu rol perquè el teatre pugui anar una mica més allà", ha matisat a l'hora que ha apuntat que per a aquesta labor voldria comptar amb dramaturgs com el britànic Declan Dollegan perquè vinguin a impartir cursos de "reciclatge".

"En aquesta labor d'escenari, en aquest compromís que m'agradaria demanar, vull ser el primer a posar-se en aquesta camisa, jo crec que la meva aportació pot ser útil", ha afirmat el nou director de la CNTC, que comptarà amb un pressupost de 4.150.000 milions d'euros anuals.

Tot i que les idees d'Homar (1957) no es podran veure reflectides sobre l'escenari fins a la temporada 2020/2021 -la 2019/2020 tindrà la signatura de Pimenta- sí que ha avançat que a més de voler dur a terme aquesta labor de dramatúrgia amb els actors també li "agradaria pensar" que el "segle XIX existeix" i és un segle que "pot ser molt ric".

"Fins i tot -ha afegit- també entrar al segle XX, però he de veure si és possible anar del Segle d'Or fins al segle XIX, i podem també veure clàssics catalans. La CNTC està ubicada a Madrid, però és d'àmbit nacional (...) No arribo amb la idea de buscar nous textos, encara que no renunciaré a buscar noves partitures".

Segons ha dit també, durant el seu mandat -que serà de cinc anys amb la possibilitat de prorrogar-lo tres anys més- també actuarà i dirigirà dues obres per temporada (així ho estipula el contracte).

De la seva banda, la directora de l'INAEM ha reconegut que l'elecció del barceloní s'ha degut a "la seva trajectòria, la seva solidesa, talent, capacitat de gestió perquè havia dirigit el Teatre Lliure de Barcelona". Però sobretot pel projecte que ha presentat, que és "il·lusionant, innovador".

"Homar entén que la CNTC no és una companyia d'autor, sinó una companyia nacional de l'Estat espanyol", ha dit per acabar.