La Universitat de Girona (UdG) ja ha anunciat els dotze alumnes de grau seleccionats per rebre una beca salari. La UdG ha rebut un total de 174 sol·licituds per optar a aquesta beca, tot i que només 148 reunien les condicions necessàries. Es tracta d'un tipus d'ajuda que es paga amb fons exclusivament de la universitat i la peculiaritat és que s'ingressen 600 euros al mes a cada alumne, com si fos un salari. L'objectiu és compensar als estudiants amb ingressos baixos amb un sou per tal que no hagin de buscar altres feines per pagar-se la universitat i puguin dedicar-se en exclusiva als estudis. Cada beca consta de 6.000 euros que es reparteix en deu mensualitats, que correspon a la durada del curs universitari.

Les beques salari que ha engegat aquest curs la Universitat de Girona són les primeres ajudes amb fons públics que provenen del mateix centre i que es reparteixen en format de salari de tot l'estat espanyol. En altres centres com la Universitat Pompeu Fabra o la Universitat de Barcelona, hi ha iniciatives similars però les ajudes estan convocades per fundacions o altres entitats.

Tot i que aquest any només s'han donat dotze beques, la voluntat és anar creixent en nombre cada any fins arribar a les 33 ajudes anuals. L'objectiu és que els estudiants estiguin més esgraonats possible i així facilitar que hi hagi més relleu entre alumnes que acaben les carreres i els que comencen a l'hora de rebre aquestes beques.

De totes les sol·licituds rebudes, un 67,2% eren dones, mentre que el 32,7% eren homes. D'altra banda, la majoria dels estudiants que han demanat aquesta beca eren de nacionalitat espanyola (un 86%), un 5% dels estudiants eren de nacionalitat africana i un 3% provenien de Sud-Amèrica. A més, la mitjana d'edat dels sol·licitants és d'entre 21 i 22 anys.

Els estudiants escollits formen part d'estudis molt diversos. L'àmbit sanitari predomina amb la meitat dels estudiants escollits, en què tres alumnes són de Medicina i tres més d'Infermeria. La resta, estudien Administració i Direcció d'Empreses, Pedagogia, doble titulació de Biologia i Biotecnologia, doble titulació de Dret i Ciències Polítiques i de l'Administració, doble titulació d'Administració i Direcció d'Empreses i Economia i doble titulació de Mestre d'Educació Infantil i Mestre d'Educació Primària.

La facultat d'Educació i Psicologia és la que té més alumnes sol·licitants (22,6%) seguit de la Facultat de Ciències (17,4%) i la Facultat de Dret (15,1%). Els ajuts tenen sol·licitants de tots els cursos acadèmics: des de primer (33,72%) i segon (17,44%) fins a tercer (21,51%) i quart (4%). També hi ha sol·licitats de cursos més avançats -cinquè (4%) i sisè (0,5%)-, en els casos de graus més llargs com Arquitectura i Medicina.