El prestigiós Ballet del Teatre Mariinsky de Sant Petersburg inaugurarà la pròxima edició del Festival Castell de Peralada, que també comptarà en la seva programació amb el tenor Juan Diego Flórez, el director Gustavo Dudamel i la Fura dels Baus, i que estarà dedicada a Montserrat Caballé.

El Festival, que se celebrarà a Peralada del 4 de juliol al 17 d'agost, acollirà les estrenes d' Història d'un soldat de Stravinsky, dirigida per La Fura dels Baus, l'òpera contemporània Diàlegs de Tirant i Carmesina, de Joan Magrané, i una nova producció de La traviata, van informar ahir en roda de premsa la presidenta de la Fundació Castell de Peralada, Isabel Suqué, i el director de l'esdeveniment, Oriol Aguilà.

La lírica i la clàssica tenen un pes molt important en aquesta edició, en la qual participaran les sopranos Sondra Radvanovsky, Núria Rial i Carmilla Nylund o el tenor Joseph Calleja.

L'espectacle Maestro tancarà un festival que acollirà, a més de la dansa de Carlos Acosta i les actuacions musicals de Jessie J, Charlotte Gainsbourg, Paul Anka i Marco Mezquida.

En total, el Festival Castell de Peralada reunirà 25 propostes i estarà dedicat a la soprano Montserrat Caballé, amb una exposició fotogràfica i un recital de Sondra Radvanovsky a l'església del Carme, «el lloc preferit de Caballé, que va ser una de les impulsores del festival, en el qual va actuar en 19 ocasions», va dir Aguilà.

En l'apartat de dansa, el 26 de juliol el Ballet Nacional de Sodre, sota la direcció artística de Ygor Yebra, presentarà El Quixot de la Plata; l'estrella internacional del ballet Carlos Acosta portarà un programa fet a mida per al Festival, en el qual el mateix Carlos Acosta ballarà dues coreografies, i Sol Picó tindrà una Cita a Cegues amb Marco Mezquida.

«La lírica i la clàssica segueixen sent l'essència del Festival», va remarcar Isabel Suqué, que va expressar la intenció de ser fidel a l'esperit de la seva mare, Carmen Mateu, impulsora del festival, que va morir l'any passat, però «innovant», va afegir, abans de presentar l'obra que l'artista Ouka Leele ha creat per al cartell.

En l'apartat líric cal destacar l'estrena absoluta, encàrrec del Festival, de l'òpera Diàlegs de Tirant i Carmesina, i l'estrena a Espanya d' Història d'un soldat, d'Igor Stravinski, amb direcció escènica de La Fura dels Baus, que ha buscat «referències en els conflictes bèl·lics dels nostres dies», va revelar Àlex Ollé.

El director del Festival va anunciar que Ollé tornarà a Peralada l'any vinent perquè forma part dels tres eixos bianuals que arrenquen aquest any.

En aquesta edició, el Festival Castell de Peralada amplia el seu programació i l'estén a les ciutats de Figueres i Girona, que acolliran dues propostes artístiques. Figueres acollirà Perseguint un somni, de la coreògrafa Sol Picó (29 d'abril, a La Cate), i Girona, l'espectacle teatral Voltaire/Rousseau, La Disputa, obra de Jean-François Prévand dirigida per Flotats (23 de maig, Teatre Municipal).

El pressupost és de 4,6 milions d'euros, pels 4,4 de l'any passat.