La Iniciativa Legislativa Popular (ILP), que demana una rebaixa efectiva del 30% de les taxes universitàries a Catalunya, ha recollit en les primeres tres setmanes unes 20.000 signatures. En una roda de premsa celebrada ahir, la portaveu de la ILP, Aida Sanuy, va afirmar que, si mantenen el ritme de recollida de signatures, «en poques setmanes» aconseguiran les 50.000 necessàries perquè la iniciativa prosperi i arribi al Parlament.

Sanuy va explicar que van organitzar una recollida simultània de signatures a les universitats catalanes en la qual van obtenir 12.000 signatures i va destacar que la ILP està tenint una «molt bona acceptació als campus» universitaris. Considera que això és una «mostra de la legitimitat i el suport» que té la iniciativa i que és una proposta transversal i majoritària en la societat catalana.

La portaveu dels impulsors de la iniciativa va assegurar que aquesta ILP pretén posar damunt de la taula el debat sobre quin model universitari necessita Catalunya: un que «respongui a les demandes del mercat» o un que es dediqui a estendre el coneixement i el desenvolupament personal.

Aida Sanuy també va anunciar que hi ha més de 30 entitats adherides a la ILP, entre les quals es troben els sindicats CCOO, UGT i la Intersindical-CSC; organitzacions estudiantils com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP); la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), i Arran, entre d'altres.

Preguntada per si ha rebut el suport de partits polítics, Sanuy va assenyalar que els comuns i la CUP han donat suport a la iniciativa en comunicats i en qüestions jurídiques de la cambra catalana, i que alguns diputats d'ERC han participat en actes de la ILP, i estan començant a tenir reunions amb tots els partits. Així mateix, va reconèixer que veu complicat que la ILP tiri endavant en l'actual curs per la «incertesa» política que viu Catalunya, però confia que en l'inici del proper curs pugui produir-se el debat al Parlament.