L'advocat i lletraferit Carles Monguilod es va desfer ahir en elogis pel llibre El anillo de Guadalajara, del seu company, també advocat, Carles McCragh.

En una presentació a la Llibreria 22 de Girona, Monguilod va explicar que va comprar el llibre de McCrach i de seguida s'hi va «enganxar» tant per la trama «atractiva» com pl tema, la guerra civil espanyola.

Monguilod va comparar el llibre de McCragh amb El monarca de las sombras, de Cercas, perquè els dos «defugen la visió maniqueïsta» i en els dos els protagonistes poden sentir que tenen la «raó moral», lluitin en un o altre bàndol, encara que un d'ells sigui l'equivocat.

McCragh va explicar que aquesta és una història d'amor amb la figura d'un advocat al qual «li toca» estar en un bàndol. Tot i que els judicis sumaríssims de la dictadura ja tenen la sentència escrita, aquest advocat defensa fidelment els casos que li arriben.

I és que, per MacCragh, «hi ha persones capaces de mantenir-se fermes i, davant les maldats, planten cara. Això els passa factura, sí, però aquestes persones mantenen la dignitat davant d'ells mateixos i davant la societat». Unes 50 persones van participar a l'acte.