Cosmos Quartet

Auditori de Girona. 24 de gener. Cicle Ibercàmera.

Obres de: J. Haydn: Quartet núm. 6; G. Ligeti: Quartet núm. 1; E. Toldrà: Vistes al Mar; J. Brahms: Quartet núm. 3

No és massa usual que tots els membres d'un quartet toquin amb un instrument d'un mateix luthier. Cosmos Quartet ho fa amb instruments del català David Bagué i el resultat és extraordinari. No n'havia escoltat mai cap en aquestes condicions i val a dir que aquests instruments germans són una autèntica meravella.

El quartet de Haydn va ser una entrada memorable per la calidesa de la sonoritat de la formació però més especialment per la qualitat del diàleg: molt ben equilibrat amb els caràcters ben definits i una dicció de primera.

La complexitat tècnica del quartet de Ligeti el van superar sense patir i amb una gran obertura per transmetre les atmosferes inquietats i turtuoses d'aquesta música extraordinària amb molts espais diferents.

La poesia musical de Toldrà va tenir uns perfils més ponderats. Segurament li va faltar més lirisme però va funcionar amb encert i un molt bon concertant de tots els instrumentistes.

Pel que fa al Brahms, diria que els va sobrar força. És clar que aquesta música demana coratge i passió però potser va resultar excessiva tot i que van reportar una bona versió d'aquesta pàgina.

En general el Cosmos Quartet va fer un grandíssim treball en extenció i qualitat. Em quedo amb el Haydn que va ser d'alçada i amb l'art inqüestionable de la primera violinista que sobresurt de la resta en qualitat sonora i personalitat musical.

Diria que s'hauria d'integrar més i fusionar aquesta energia magnètica que posseix encara que sigui en detriment del seu art. Té qualitats de molt bona solista i potser es nota massa en un quartet. Una molt bona exhibició d'aquesta formació que donarà grans alegries als melòmens.