Aquest cap de setmana arrenca el MOT, el festival literari que se celebra entre Olot i Girona. L'edició d'enguany, la sisena de la seva història, té com a fil conductor la Mediterrània sota el lema «El Mediterrani, un mar de pàgines».

Fins a 39 autors, 9 d'ells internacionals, s'aplegaran durant dos caps de setmana per a conversar sobre literatura i el mediterrani. Aquest any, com a novetat, també inclou la participació de diferents poetes. El tret de sortida és a Olot, del 28 al 31 de març, per a acabar, el cap de setmana següent a Girona. Hem seleccionat 6 motius per les quals no et pots perdre el festival MOT.

Els Ver-MOT

Una trobada per a fer un «ver-MOT» amb autors i personatges lligats a la Mediterrània, un espai per a la reflexió i la conversa. El primer se celebrarà a Olot, el dissabte 30, al bar Líquid, on tres grans traductors i versionadors de literatura poètica andalusina conversaran del que representa aquesta tradició poètica. El 6 d'abril, a la plaça de Manuel Vázquez Montalban de Girona, es trobaran tres grans viatgers que han viatjat i reflexionat sobre les històries dels que han recorregut el Mediterrani.

El + MOT

Una trentena d'activitats culturals que complementen el festival, i que organitzen diverses entitats i locals. D'entre el més destacat trobem la tertúlia literària «Quan la mediterrània es vesteix de negre», que se centrarà en el trànsit d'humans d'Àfrica a Europa, a la Biblioteca Carles Rahola o la projecció d'«Entre dos Aguas» d'Isaki Lakuesta als cinemes d'Olot.

La representació de Troia, de Cor de Teatre

La companyia de teatre banyolina Cor de teatre ha fusionat dos dels textos mediterranis per excel·lència: La Ilíada i L'Odissea. El resultat, un espectacle musical sense text de gran expressivitat plàstica. El diumenge 31, a les 6 de la tarda, al Teatre Municipal d'Olot.

La Conversa literària amb Mircea Cartarescu

L'autor romanès, un dels fars literaris de Romania actualment, conversarà amb el traductor del romanès Xavier Montoliu sobre la seva obra, on hi té cabuda la poesia, la narrativa, l'assaig i la memorialística. Cartarescu va haver de cancel·lar en dues ocasions la seva participació al MOT, així que se l'espera amb moltes ganes, el dissabte 30 a El Torín a Olot.

El comissari del Festival conversant amb l'autor turc Burhan Sönmez

Per qüestions polítiques, Sönmez viu a l'exili, per això, a la seva obra, Turquia i Istanbul juguen un paper important, així com el clam contra els qui volen destruir el passat per a construir el futur. Tot conversant amb Manuel Forcano, comissari del MOT, s'anirà coneixent a l'autor d'«Istanbul, Istanbul», la seva primera obra traduïda al català, el dissabte 6 d'abril, a les 8 del vespre a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

La nova consellera de Cultura conversant amb Andrea Marcolongo

Maria Àngela Vilallonga ja havia confirmat la seva presència al MOT abans de ser nomenada consellera de Cultura fa una setmana. Com a especialista en el món clàssic, reflexionarà amb l'autora italiana Andrea Marcolongo sobre el món clàssic i la permanència de la mitologia grega.