Les dones són les protagonistes d'un recull de narracions que M. Rosa Dachs acaba de publicar i que, sota el títol Dones, és una de les novetats gironines de Sant Jordi. Nascuda a Ripoll el 1962, Dachs coordina des del 2011 el club de lectura de la biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter.

L'any 2010 va publicar el llibre Eclipsi. Una manera de viure el càncer. En una altra faceta, ha participat com a il·lustradora en exposicions d'art col·lectives i ha il·lustrat contes infantils. Ha estat premiada com a escriptora i com a artista plàstica.

En aquest recull de narracions «amanyaga» cada paraula escrita per donar vida a «totes aquelles veus anònimes silenciades i menystingudes durant molts anys, veus femenines que van caure en l'oblit, pero que avui s'alcen de nou i parlen amb claredat dels seus sentiments».

L'autora explica que li agrada «reflectir les emocions, sentiments i pensaments». De fet, para atenció en «tot el que passa» al seu voltant i ho «distorsiona» amb la ploma sobre un paper.