Un munt de llegendes sorgides de tradicions de les tres nits més màgiques de l'any, la nit de Sant Joan, la nit de Nadal i la nit de Tots Sants, s'apleguen al nou llibre de Miquel Martín, Llegendes de nit, que acaba de publicar Edicions Sidillà en un acurat volum amb suggerents il·lustracions de David Granato.

Martín, escriptor de Begur que col·labora al Diari de Girona, presentarà dimecres el llibre a la Llibreria 22 de Girona, acompanyat de l'editor, Xavier Cortadellas.

«Són les tres nits més màgiques del cicle vital de la gent», declara l'escriptor, i explica que la nit de Sant Joan no pot ser més màgica i en qualsevol lloc pot sortir un follet, mentre la gent fa rituals i conjurs amorosos. És a més la nit del solstici d'estiu, amb la natura en el seu estat més àlgid, «tot i que els humans anem perdent ja aquesta relació amb la natura».

I què cal dir de la nit de Nadal, que es projecta sobre el Cap d'Any, amb la màgia de fer sortir regals d'un tronc quan es fa cagar el tió, o la nit de Tots Sants, que estableix una relació entre els vius i el morts, perquè no caiguin en l'oblit els que ja han marxat. Hi ha llegendes sobre el retorn dels morts entre els vius, persones que tenen alguna cosa pendent i no poden descansar en pau.

Martín ha recollit de fonts orals i també de fonts bibliogràfiques aquestes llegendes, que ha reelaborat i enriquit amb la seva ploma estilitzada. Totes les comarques catalanes hi són presents, i fa referència a tot el domini lingüístic del català.

«Pel Ripollès, terra mítica i exuberant, les coves i les tutes, les cavorques i les esplugues, les balmes i les grutes hi sovintegen. Són cataus d'éssers misteriosos i fantàstics». Així arrenca la llegenda La cova de la Son del Ripollès.