El Festival Grec de Barcelona i el de Torroella de Montgrí s'han associat per estrenar a Catalunya aquest estiu, amb dos concerts diferents i complementaris, Les rutes de l'esclavatge, de Jordi Savall, que es va escoltar per primera vegada a França al juliol del 2015.

En aquest projecte musical i de memòria històrica, que ha recorregut auditoris i festivals de bona part d'Europa i alguns dels Estats Units, Savall repassa acompanyat per 27 músics i un recitador, provinents de tres continents (Europa, l'Àfrica i Amèrica), quatre segles d'esclavisme, la deportació de més de 25 milions d'africans entre els segles XV i XIX.

El Grec ha informat que tancarà el seu apartat de concerts amb la primera de les versions de Les rutes de l'esclavatge, centrada a l'Amèrica del Nord i el Carib, entre 1620, data d'arribada dels primers colons anglosaxons a la costa est de l'Amèrica del Nord, fins al 1865, quan els Estats Units van abolir l'esclavitud.

En el Festival de Torroella, la peça inaugurarà la 39a edició, el dia 2 d'agost, amb una segona versió del programa, que se centra en el viatge de l'Àfrica al Nou Món, passant per Espanya i Portugal. Hi participen músics de Mali, Mèxic, Colòmbia, el Brasil i el Canadà, així com dels dos grups de Savall, Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI.