Un estudi que utilitza les dades de Google per sumar els teatres, òperes, museus, galeries d'art i biblioteques de les 57 principals ciutats de l'Estat espanyol, situa Barcelona al capdavant del rànquing de la «ciutat més cultural d'Espanya», pràcticament empadata amb Madrid, que ocupa la segona plaça.

Per la seva part, Girona queda ben posicionada en aquest rànquing si es considera que té escassament cent mil habitants. La ciutat de l'Onyar ocupa la 21a plaça, per darrera de Cadis (19a) i Vitòria (20a), i per davant de Lleó (22a) i Gijón (23a).

A Girona se li atribueixen un total de 34 «llocs culturals», dels quals 12 són museus, 5 galeries, 15 biblioteques i 2 teatres, mentre que no té cap òpera.

Barcelona es corona com la «capital de la cultura espanyola», empatada amb Madrid en nombre total d'equipaments culturals, tot i tenir menys habitants, segons el rànquing, elaborar per Holidu, el buscador de alquileres vacacionales.

En aquest sentit, Barcelona té 483 «llocs culturals» i 3.356 habitants per cada «lloc cultural», mentre que Madrid té també 483 «llocs culturals» i 6.590 habitants per «lloc cultural».

A Barcelona no li falten arguments per convèncer el turista afamat de coneixement, amb aquests 483 «llocs on enriquir-se», a més de les alegries per a la vista que són el Parc Güell, la Basílica de la Sagrada Família o la Casa Batlló, només per anomenar 3 dels 9 monuments declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO de la capital catalana.

La visita cultural a Barcelona no pot estar completa sense admirar la col·lecció d'art Romànic del Museu Nacional d'Art de Catalunya, una de les més completes del món, educar el timpà amb La Traviata de Verdi al Palau de la Música Catalana, elevar-se intel·lectualment amb Hamlet al Gran Teatre del Liceu, o cultivar llegint sobre la història local a la Biblioteca de Sant Andreu Ignasi Iglésias.

Invertir en cultura

«Hi ha ciutats a Espanya que no dubten a invertir per ampliar i millorar la seva oferta cultural i fan que descobrir-les sigui, no només un plaer, sinó també una manera d'enriquir-se i obrir-se a noves perspectives», afirma l'estudi sobre els equipaments culturals.