El festival Portalblau de l'Escala celebrarà la dotzena edició amb una programació que busca potenciar la seva vessant mediterrània. Es farà de l'11 de juliol fins al 9 d'agost i enguany tindrà la crisi dels refugiats i el drama humà com a teló de fons.

Paco Ibáñez actuarà a les ruïnes d'Empúries (27 de juliol), el mateix indret del concert de gran format que oferirà Alfred García (26 de juliol), artista, aquest darrer, que ja es va anunciar fa uns mesos.

El cartell també inclou noms com Pau Riba en la seva gira dels 50 anys de Dioptria, Mar Parrot, Anna Roig & Àlex Cassanyes, així com altres propostes culturals de teatre, circ, poesia i reflexió.

Un any més es programarà el cicle Do Re Vi que marida música i vi amb la pianista Clara Peya i Rusó Sala en sessions diferents. Les entrades ja estan a la venda.

El director del festival, Fran Arnau, va destacar les apostes artístiques per diferents generacions, com és per una banda la gira internacional d'Ibáñez coincidint amb el 50è aniversari del seu històric concert a l'Olympia de París, i per l'altra, el conegut cantant i compositor sorgit del programa Operación Triunfo del 2017.

García va participar a la presentació i va remarcar que el festival dona suport a l'ONG Open Arms, que té el vaixell que ha salvat tantes vides bloquejat al port de Barcelona, i que està molt content de poder actuar en un cartell al costat del mateix Paco Ibáñez.

El festival posa el focus en la crisi humanitària dels refugiats. L'activista Sara Montesinos i el fotoperiodista Martí Albesa compartiran les seves vivències en una conferència a l'Alfolí de la Sal. L'artista Marc Sellarès farà una intervenció a la sorra d'una de les platges de la localitat creant una silueta de grans dimensions. Les onades completaran l'acció esborrant el dibuix, com esborra la vida dels que moren ofegats.

Una altra de les propostes és el concert Orpheus XXI, format per refugiats de tota la Mediterrània i ideat per Jordi Savall. Actuaran sota la direcció del músic sirià Moslem Rahal i una part del taquillatge d'aquest concert i de l'Alfred García així com part dels honoraris de Marc Sellarès es destinaran a Open Arms.

El periodista Tomás Alcoverro que cobreix l'Orient Mitjà des del 1970, parlarà sobre Entre Barcelona i Beirut, dues vores del Mediterrani i la biblioteca Víctor Català acollirà una mostra fotogràfica i de llibres sobre els refugiats titulada Oberts a la mediterrània.

Entre les propostes teatrals i de circ, destaquen la companyia Pessic de Circ amb l'espectacle Sidecar i l'espectacle poètic Una vela en el mar blau: poesia catalana de tema grec protagonitzat pels actors Carme Callol i Jaume Comas i els músics Josep Tero i Ferran Martínez.