17 de abril de 2019
17.04.2019
Diari de Girona

La batalla oblidada

«Mili KK» recupera en forma de teatre documental la història del moviment insubmís durant 30 anys

17.04.2019 | 00:44
Un moment de l'espectacle.

Mili KK
Dramatúrgia: Jumon Erra i Marc Angelet. Direcció: Marc Angelet. Intèrprets: Francesc Cuéllar, Rafa Delacroix i Alberto Lozano. 13 d'abril. Sala la Planeta.

De les mil i una batalletes de la mili del pare o de l'oncle, tots ens n'hem fet un fart de sentir-ne. Ara, de la guerra de trinxeres, amb posicions immòbils durant anys, que va desembocar en el final de la mili, no se'n recorda tanta gent.

Una de les darreres mostres de Teatre Verbatim –teatre documental a partir de testimonis reals–, Mili KK, explora precisament aquests anys. L'espectacle, estrenat a Temporada Alta, ha dut de nou a la Planeta l'oblidada història del moviment insubmís.

Arrencant per la declaració en un consell de guerra, l'any 71, de Pepe Beúnza, el primer objector de consciència a l'Estat i fins a la supressió de la mili obligatòria, el muntatge ressegueix la lluita durant tres dècades d'un moviment que va néixer petit i ingenu, però que va acabar corcant el sistema.

Projeccions, cançons –del Moriréis como imbéciles de La Polla Récords a Ruido de sables de MCD– i tres actors que posen cara a multitud de personatges són els elements amb què Jumon Erra i Marc Angelet retraten els grupuscles que rebutjaven el servei militar per prestar ajut en barris deprimits; les assemblees de grups com el Moviment d'Objecció de Consciència (MOC); els entrenaments per a les estades a la presó o el posterior empresonament.

El treball de documentació és descomunal i, per acumulació de proves, l'espectador va veient com la no-violència guanya adeptes i el convenciment d'uns i la incapacitat d'evolucionar dels altres fan col·lapsar el sistema militarista.

«La por marca la frontera del que es pot fer, no la llei», ve a dir un dels personatges d'un espectacle que reivindica la desobediència quan obeir és el més injust que es pot fer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Més informació

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona