Com si de pujar a un podi es tractés, cada any per Sant Jordi, abans fins i tot que les milers de parades de llibres que hi ha repartides per tot Catalunya tanquin, es donen a conèixer els llistats de les obres més venudes aquell dia, ja siguin de ficció, no ficció o infantil i juvenil, en català i castellà.

Els «guanyadors» són buscats pels periodistes i entrevistats en platós televisius perquè ofereixin les seves valoracions de la jornada i s'omplen pàgines comentant que ha quedat en primera posició i qui s'ha emportat el bronze.

No obstant això, el secretari tècnic del Gremi de Llibreters, Marià Marín, explica que mai els deu llibres més venuts han superat el 8% de les vendes, fins i tot aquells anys en què hi ha un títol destacat, que s'imposa respecte a d'altres, com quan Jaume Cabré va publicar Jo confesso o Albert Sánchez Piñol, Victus. Com a exemple, recorda que la desena dels més venuts el 2018, entre els quals hi havia els títols en català de Martí Gironell i Joan-Lluís Lluís o els de María Dueñas i Fernando Aramburu en castellà, les vendes van suposar el 5,82% del total.

Encara que aquest any vagin destacats autors com Rafel Nadal, Albert Espinosa, Sílvia Soler, Jordi Cabré, Gerard Quintana, Maria Barbal o Marta Orriols, a més dels llibres polítics d'Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Raül Romeva o Jaume Alonso-Cuevillas, Marín recalca que la ficció només sol acaparar un 30% de les vendes, seguida pels llibres infantils i juvenils i la no-ficció. En aquest punt, diu que el 2018 la ficció va ser la preferida pels lectors ( 34,54%), seguida a poca distància pels llibres infantils i juvenils (33,81%) i per la no-ficció (31,65%).

Triar entre més de 50.000 títols

Els que surtin al carrer a la recerca d'un exemplar podran tornar a escollir entre més de 50.000 títols de tots els gèneres i es calcula que es tornaran a adquirir més d'1,5 milions de volums, que suposaran una facturació que superarà els vint milions d'euros.

Insisteix el secretari tècnic del gremi que, de tota manera, «el millor de Sant Jordi és que tothom surt al carrer i que el 30% dels que diuen que mai no llegeixen també ho fan i molts acaben amb un llibre a la seva bossa».