La novel·la El fill de l'italià, el Premi Ramon Llull d'aquest any, ha estat el llibre de ficció en català més venut aquest Sant Jordi, segons la llista que elabora el Gremi de Llibreters de Catalunya. En castellà, la primera posició és per al nou llibre d'Albert Espinosa, Lo mejor de ir es volver (Grijalbo).

L'obra de Nadal la segueixen al podi el Premi Sant Jordi, Digues un desig(Enciclopèdia Catalana) de Jordi Cabré, i El fibló (Columna) de Sílvia Soler.El fibló

Quant a no-ficció, s'imposen els llibres vinculats a la situació política. En català, el més venut ha estat el Contes des de la presó, seguit de Tres dies a la presó (Rosa dels Vents) de Jordi CuixartTres dies a la presó i Gemma Nierga. En castellà ocupa el primer lloc Y...ahí lo dejo (Editorial Roca) de Gonzalo Boye.Y...ahí lo dejo

Les dues darreres posicions de les cinc novel·les en català més populars aquesta diada són Entre el cel i la terra (Columna) de Gerard Quintana i A l'amic escocès (Columna) de Maria Barbal.

Després d'Espinosa, els llibres de ficció en castellà més venuts són Los asquerosos (Blackie Book) de Santiago Lorenzo, Todo lo que sucedió con Miranda Huff (Suma de Letras) de Javier Castillo, Yo, Julia (Planeta) de Santiago Posteguillo i Toda la verdad de mis mentiras (Suma de Letras) d'Elisabet Benavent.

El xef Joan Roca assoleix la tercera posició del podi de no-ficció en català amb Cuina mare, seguit d' Esperança i llibertat (Ara Llibres) de Raül Romeva i Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures (Ara Llibres) de Sergi Sol.

Finalment, en castellà trobem en segona posició El director, A mi no me callan (Editorial Alrevés) de Pepe Rubianes i El Crash. Tercera fase (Roca Editorial) de Santiago Niño-Becerra.

Quant a la literatura per als més joves, un dels gèneres que més vendes acumulen per la diada, s'imposa en català La revolta de Santa Jordina (Amsterdam) de David FernàndezLa revolta de Santa Jordina, seguit de La llegenda de Sant Jordi (Estrella Polar) d'Emma Martínez i Tinc un volcà (Edicions El Cep i la Nansa) de Míriam Tirado i Joan Turu.

En castellà, el rànquing corona Los secretos de Youtube (Mr Ediciones) de Thgrefg, The Crazy Haacks y el enigma del cuadro (Montena) de The Crazy Haacks i ¡Locuras lejos de casa (Montena) de Lady Pecas.

La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, va afirmar que no hi ha hagut sorpreses i que s'ha complert el pronòstic del sector a l'hora de preveure quins llibres es vendrien més aquest Sant Jordi. «Els llibreters tenim les nostres quinieles i aquest any ho teníem claríssim perquè són llibres que ja s'anaven venent molt», va declarar Ferrer, que va subratllar que no només eren els més buscats pocs dies abans de la Diada, sinó «des que van arribar a les llibreries».

Alguns, exposa, es van començar a vendre més tímidament, com el de Jordi Cabré, però d'altres han estat un èxit des del primer moment, com El fill de l'italià de Rafel Nadal. «A més ens fa especialment contents perquè són llibres molt ben escrits i que fan un bé a la literatura, no són els maleïts llibres mediàtics», ha dit la presidenta dels llibreters.

Tampoc ha estat cap sorpresa la venda de llibres dels líders independentistes o dels advocats, sobretot el llibre de contes d'Oriol Junqueras. «Per la seva situació concreta i perquè són els contes que ha explicat als seus fills, ens desperta tendresa i volem saber què diu», va comentar. També el de Gonzalo Boye o Raül Romeva: «Tenint en compte les circumstàncies per les quals estem passant, és normal que es vulguin llegir».

El sector està satisfet per la venda de llibres durant la jornada tot i que la pluja va aigualir la diada en alguns moments del dia.

Pel que fa a l'àmbit concret de les comarques gironines, van regnar les novel·les de Rafel Nadal, Sílvia Soler i Gerard Quintana. Maria Carme Ferrer va destacar que «els gironins som molt nostres» i per això cada any triomfen els escriptors de la demarcació. Cabré ha estat dels pocs autors de fora de Girona que ha aconseguit introduir-se entre els més venuts a les comarques. A més, aquest any ha coincidit que Rafel Nadal, Sílvia Soler o Gerard Quintana també han estat els més venuts en l'àmbit de Catalunya. Per altra banda, en l'àmbit de no-ficció Joan Roca i Joaquim Nadal han estat dels llibres més sol·licitats.

Torra demana mediació

D'altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir una mediació internacional per solucionar el conflicte polític a Catalunya, en la seva declaració institucional amb motiu de la Diada de Sant Jordi, que aquest any ha estat marcada pel judici del procés i la campanya de les eleccions del 28-A.

En el seu tradicional discurs del 23 d'abril, en què va combinar el català i l'anglès, des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, Torra va denunciar que aquesta és la segona diada de Sant Jordi amb «presos polítics i exiliats» com a conseqüència de la «repressió» de l'Estat.

Amb una senyera i una estàtua de Sant Jordi decorada amb roses grogues de fons, Torra va cridar a «renovar avui, amb més força encara, la lluita pel retorn i la victòria de la llibertat». El president de la Generalitat va canviar del català a l'anglès per reclamar a la comunitat internacional que faci de mitjancera en el conflicte, en uns «temps difícils», amb exconsellers del Govern a «la presó o a l'exili per la repressió del Regne d'Espanya».