L'Alfolí de la Sal-Museu de l'Escala va acollir dimarts al vespre la presentació de la nova Càtedra Víctor Català d'Estudis sobre el Modernisme, una iniciativa de la Universitat de Girona (UdG) i l'Ajuntament de l'Escala.

A mitjan any passat, el consistori va proposar al deganat de la Facultat de Lletres la creació d'una càtedra per a la promoció dels estudis i la divulgació del llegat literari i patrimonial de Caterina Albert i Paradís (L'Escala, 1869-1966), després que el fons personal de l'escriptora passés a ser propietat del municipi.

Els impulsors volen convertir la Càtedra en un centre d'estudis de referència internacional i un espai per posar en comú el patrimoni cultural, natural i literari.

La nova càtedra arriba l'any en què es commemora el 150è aniversari del naixement de Caterina Albert. «És una ocasió idònia per homenatjar una de les escriptores més importants de la literatura catalana contemporània», diu la directora de la Càtedra, Mita Casacuberta.

Aquesta Càtedra ha de «promoure la recerca i difondre a través de la docència i de la divulgació l'obra literària, artística i intel·lectual de Víctor Català en el context històric i cultural europeu que l'emmarca i que li atorga ple sentit», segons Casacuberta.

La figura i l'obra de Víctor Català, situada en l'ull de l'huracà de les grans transformacions socials i polítiques de llarg canvi de segle XIX al XX, de la Guerra Civil i de la postguerra franquista, esdevenen un «referent ineludible de la Catalunya, l'Espanya i l'Europa modernes».

Segons Casacuberta, «el mateix nom de Víctor Català, el pseudònim que l'escriptora va optar per convertir en nom de ploma i construcció literària de la imatge pública de Caterina Albert, constitueix una representació dels problemes i tensions del Modernisme». Per això, la Càtedra es planteja com a objectiu últim «incorporar Víctor Català i el fenomen del Modernisme a Catalunya en el mapa de la recerca internacional sobre el Modernisme i la modernitat». Per la seva banda, l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, va agrair la vocació de la UdG de «generar coneixement».

L'Alfolí de la Sal - Museu de l'Escala, l'edifici que va acollir la presentació, estrenarà aquest estiu l'Espai Víctor Català. A la segona planta es podrà visitar una sala dedicada a l'escriptora escalenca amb part del llegat personal.

El patrimoni que s'hi exposarà va ser cedit pel seu hereu, Lluís Albert Rivas, l'any 2017. L'acord va permetre a l'Ajuntament adquirir la finca on hi havia el museu-arxiu del Clos del Pastor. A l'Espai Víctor Català, la novel·la Solitud hi tindrà un gran protagonisme.

L'Ajuntament és ara el propietari de l'original d'aquesta gran obra de la literatura catalana i n'està preparant una rèplica per exposar-la. L'espai també comptarà amb objectes personals de l'escriptora i alguns dels quadres que va pintar que se sumen a peces arqueològiques que tenia Víctor Català.