La 72ena edició del Festival de Canes s'inaugura aquest dimarts amb "The dead don't die", l'últim film del nord-americà Jim Jarmusch. Després de la decebedora i discutida edició de 2018 -amb la polèmica amb Netflix planant sobre el certamen francès- el principal festival de cinema del món juga sobre segur aquest 2019 i ha seleccionat un grup excepcional de directors consagrats, la majora d'ells habituals de Canes, en una edició que tindrà el mexicà Alejandro González Iñárritu com a President del Jurat.

Canes vol reafirmar la seva condició de certamen cinematogràfic de referència: entre els vint-i-un directors que competiran per la preuada Palma d'Or hi ha cinc guanyadors -Loach, Malick, els germans Dardenne, Tarantino i Kechiche- i una selecció dels directors més prestigiosos del món, entre els quals destaquen Almodóvar, Bellochio, Jarmusch, Xavier Dolan o Bong Joon Ho.

A més, en cas de triomf, els germans Dardenne i Ken Loach podrien convertir-se en els primers directors de la història en guanyar tres Palmes d'Or.

A més d'Almodóvar, el certamen francès ha seleccionat dues pel·lícules espanyoles més a la principal secció paral·lela "Un Certain Regard": "Liberté" d'Albert Serra.

Pel banyolí Albert Serra, aquesta és la quarta presència a Canes, després de dues seleccions a la Quinzena de Realitzadors amb "Honor de cavalleria" (2006) i "El cant dels ocells" (2008) i de ser a la secció oficial fora de concurs el 2016 amb "La mort de Lluís XIV".

Amb "Liberté", Albert Serra tracta el tema del llibertinatge a la França prerevolucionària de 1774 i es continua consagrant com el director català amb més presència a Canes dels darrers anys.