El violoncel·lista Jean-Guihen Queyras, el clavecinista Benjamin Alard, el baríton Benjamin Appl i el també clavecinista Rinaldo Alessandrini són els «caps de cartell» de la vuitena edició de Nits de Clàssica de Girona, un festival que té com a programador des dels seus inicis Víctor Garcia de Gomar, que fa uns mesos va ser nomenat director artístic del Gran Teatre del Liceu, i que aquest dimecres, present a la presentació de Nits de Clàssica a l'Ajuntament de Girona, ha confirmat que continuarà compaginant les dues direccions artístiques «com a mínim durant els propers dos anys», sempre amb l'acord de l'equip de govern que resurti de les eleccions municipals de diumenge.

Garcia de Gomar no ha tingut miraments a l'hora de qualificar de «grans referents» els artistes que presenta Nits de Clàssica, que es farà del 26 de juny al 30 de juliol a diferents escenaris de la Girona antiga, entre ells els claustres de la Catedral, el Monestir de Sant Daniel i de Sant Pere de Galligants.

Un oceà per sempre

Un d'aquests «millors referents» del panorama internacional de la clàssica és Benjamin Alard, que obrirà tres concerts en tres dies consecutius en els quals s'enfrontarà als 48 preludis i fugues d'El clavecí ben temprat, de Bach, «un oceà on podries quedar-te a viure per sempre», va comentar De Gomar.

Sobre Jean-Guihen Queyras, Isabelle Faust i Kristian Bezuidenhgout, tres artistes que «excel·leixen en el panorama internacional», de Gomar va dir que poden tornar a Nits de Clàssica perquè van debutar a l'Estat espanyol a Girona. «Són artistes que tenen en aquests moments un caixet molt elevat però que tornen a beure de la font on van néixer a l'Estat amb una mena de carta d'amor perquè continuen estimant la ciutat de Girona».

El festival gironí ofereix, doncs, ocasions úniques per escoltar a preus assequibles -12 -30 euros- Jean-Ghihen Queyras, que oferirà la integral de les suites de Bach en dues sessions consecutives en un concert itinerant entre el Museu d'Art i el monestir de Sant Pere de Galligants.

També retornen a Girona el guitarrista Milos Karadaglic, que oferirà un programa que inclou Bach, Falla i Granados; i el violinista Enrico Gatti, acompanyat del clavecinista Rinaldo Alessandrini, amb una revisita a Bach titulada Cross-Dressing Bach.

Serà un «concert especial» la presentació de Catalogue d'oiseaux, a càrrec del pianista Pierre-Laurent Aimard, gairebé tres hores de música amb el deixeble directe del compositor francès Olivier Messiaen i la seva dona, Yvonne Loriod. Un concert als Jardins de la Devesa per dialogar millor amb la música del compositor ornitòleg que s'inspirava amb el cant dels ocells.

El festival, que també dona espai als nous talents amb sessions com la de la Jover Orquestra de les Comarques Gironines, es tancarà amb tres concerts de Benjamin Appl, el baríton que oferirà els tres grans cicles de Schubert, La Bella Molinera, El Cant del Cigne i Viatge d'Hivern.

De fet, l'últim concert serà el retorn de la violinista Isabelle Faust, que retorna a Girona acompanyada del clavecinista Kristian Bezuidenhout.

El Programa

26/27/28 de juny

Benjamin Alard

Museu d'Art

30 de juny

Arthur & Lucas Jussen

Claustre de la Catedral

2 de juliol

Christian Tetzlaff

Claustre de la Catedral

9 de juliol

Pierre-Laurent Aimard

Jardins de la Devesa

12 de juliol

Alexey Zuev

Claustre Monestir de Sant Daniel

14 de juliol

Música Reservata de Barcelona

Catedral de Girona

18 de juliol

Enrico Gatti/Rinaldo Alesssandrini

Claustre de St. Pere de Galligants

20 de juliol

Jean-Guihen Queyras

Concert itinerant

21 de juliol

Jove Orquestra de les Comarques Gironines

Auditori de Girona

27 de juliol

Milos Karadaglic

Auditori de la Mercè

25/26/28 de juliol

Benjamin Appl

Claustre de St. Pere de Galligants

30 de juliol

Isabelle Faust/Kristian Bezuidenhgout

Museu d'Art