El banyolí Albert Serra ha tingut una bona acollida a Canes en l'estrena mundial de la seva nova pel·lícula Liberté. Programada a Un certain regard, la principal secció paral·lela del certamen, Liberté ha estat rebuda amb aplaudiments.

La pel·lícula ha estat presentada per Thierry Fremaux, el delegat general i home fort del Festival, amb Albert Serra encapçalant un llarg equip artístic i tècnic que l'ha acompanyat a Canes. A la projecció, feta al Théatre Claude Debussy, la segona sala amb més capacitat del Festival, i que estava plena a vessar, també hi ha assistit el Ministre de Cultura del govern espanyol, José Guirao, i la directora de l'ICAA, Beatriz Navas.

Thierry Fremaux ha presentat Albert Serra com un cineasta radical, i ha qualificat la pel·lícula en la seva introducció com a «magistral». És la segona vegada que l'equip que dirigeix Fremaux selecciona un film del director de Banyoles, després de La mort de Lluís XIV el 2016.

A més, Serra havia estat present dues vegades a la Quinzena de Realitzadors, una altra secció paral·lela del festival, amb Honor de cavalleria i El cant dels ocells. En el seu parlament, aquest dissabte, Albert Serra ha agraït la selecció de Liberté i ha lloat el públic de Canes al que ha qualificat com «el millor públic del món». També ha definit la seva pel·lícula com a «molt difícil». A més, ha agraït el suport dels governs espanyol i català en la producció i finançament del film.

Liberté està ambientada l'any 1774, en els anys previs a la Revolució Francesa. Transcorre íntegrament en una sola nit, quan un grup de llibertins expulsats de la puritana cort de Lluís XVI, es refugia en un bosc -entre Postdam i Berlin- per intentar convèncer el Duc de Walchen d'exportar el llibertinatge a Alemanya i també per desfermar les seves passions i instints més obscurs.

La pel·lícula de Serra és d'una gran perfecció formal, amb una precisió en l'enquadrament i la il·luminació extraordinaris. El director banyolí retrata de manera molt gràfica -amb imatges molt explícites dels jocs sexuals dels protagonistes- la depravació moral i la decadència d'aquest grup d'aristòcrates, decebuts de les corrents racionalistes i que troben en el llibertinatge portat a l'extrem un antídot contra el seu desencant vital. Amb Liberté, Serra aconsegueix transmetre a la perfecció aquest ambient malatís i depravat, d'extrema buidor existencial.

Triomfa Almodóvar

A la secció oficial competitiva, la crítica internacional ha rebut de forma excel·lent l'últim film de Pedro Almodóvar Dolor y gloria. En els rànquings que publiquen les revistes especialitzades com Screen o Le film français, la pel·lícula del director manxec és la més ben puntuada amb una gran diferència sobre els altres títols ja projectats a la secció oficial.

Tot i que encara queden sis dies de competició, Almodóvar es confirma com un dels grans favorits a guanyar el festival, tot i que en la roda de premsa que ha ofert aquest dissabte ha assegurat no tenir cap obsessió per gua­nyar la Palma d'Or, un dels pocs premis internacionals que no ha guanyat mai.